Повече камери вместо рокади по митниците

Повече камери вместо рокади по митниците | StandartNews.com

Идеята да се затвори митницата в Свиленград върви като тема отдавна. Проблемът с корупцията не е само в митницата, но и в местната гранична полиция. Според местния фолклор, в Свиленград се делят на "митничарски" и "граничарски" кланове.

Много неща се опитваха там, поне от 2000 г. насам, когато започна да се говори за митничарското село и т.н. Преди това командироваха хора от други места, цели смени, но като цяло средата си беше заразна.

Сега вероятно като изнесат и ръководството, ще е по-различно. Въпросът е обаче кои служители ще бъдат на трасето, защото те ще са в същата среда. Все пак Капитан Андреево е най-големият пункт, в него има най-голям и разностранен натиск - като се започне от хора и се стигне през всякакви стоки, наркотици и т.н.

Затова най-важното е да се създаде система на контрол. През май, когато митничари и гранични полицаи бяха арестувани заради контрабандните цигари, заловени на Капитан Андреево, се оказа, че там не работят камери и цялото наблюдение е една имитация. Затова и толкова често има арести и скандали.

През 2012 г. също имаше голяма операция, при която бяха задържани към 30 човека за корупция. Доколкото знам, този случай още е в съдебна фаза. Част от проблема е, че само със СРС-та не може да се докаже вината на корумпираните служители. Същевременно няма как да има свидетели, понеже митничарите няма как да свидетелстват един срещу друг.

Сега въпросът е каква ще е ползата от затварянето на митническото звено в Свиленград. Единственото различно е, че ще се опита нещо ново, драстично и крайно. Времето ще покаже дали това е била добра стъпка. Спомням си в края на 90-те години на ГКПП Кулата, която беше другата голяма точка на сенчестите зони, командироваха митничари от София и пак беше драматична ситуацията.

Беше показателно, че дори магазинерките, които работят там, пътуваха от София. Представете си каква е била мотивацията за тях, тогава се пътуваше с часове дотам.

Сега, ако за Капитан Андреево се наемат хора от Свиленград, не виждам как точно ще се промени. Ако пък се пратят служители от Бургас и Пловдив, това ще е икономически неизгодно.

Но по принцип корупцията е само един от проблемите. Спомням си думите на една прокурорка от Пазарджик, че сред проблемите у нас на първо място е мързелът, на второ - липсата на компетентност и чак на трето - корупцията. И аз съм съгласен с тази класификация.

В последния случай с арестуваните митничари в Свиленград ми прави впечатление, че рушветите за такса "спокойствие" са доста по-малки спрямо цифрите от края на 90-те.

Добра новина е, че определени места се промениха. В никакъв случай не е това, което беше преди да кажем 15 години и дори преди 6-7, когато станахме европейска граница. Очевидно е, че няма да я има тази кочина по границата, на която сме били свидетели толкова време и което беше много обидно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай