По-малко чиновници с по-големи заплати

Минималното възнаграждение е абсурд, от който държавата трябва да се откаже

По-малко чиновници с по-големи заплати | StandartNews.com

Намерението на правителството да вдигне държавните заплати с 5% от догодина определено е оправдано. В България през последните години възнагражденията са се повишавали средно с около 8%, а в бюджетния сектор вероятно е констатирано известно изоставане. Сигурен факт е обаче, че и там, макар скрито и неогласявано, постепенно се увеличаваха заплатите. Но според мен по-големият въпрос, който стои пред кабинета, е не дали трябва да се увеличават заплатите в публичния сектор. Очевидно е, че те трябва да следват заплатите в частния сектор, както е редно да бъде във всяка една икономика. В противен случай държавата би се лишила от качествени служители, които да изпълняват отговорните задачи на администрацията. Големият въпрос е друг и той се състои в това, че имаме изключително раздута публична администрация, която се е превърнала в хранилка за партийни активисти. Неслучайно бе широко дискутирано в пресата, че има 150 000 души, заети в държавно-публичното управление. В Холандия например са 50 000. Така че би трябвало, след като се увеличават заплатите в държавния сектор с 5%, което е най-логичното, поне с около пет на сто за начало да бъдат съкратени тези очевидно преувеличени щатове в администрацията ни. Ясно е, че България може

да се управлява достатъчно добре с не повече от 50 000 души

А ако съкращението е от 10%, ще може да се увеличат заплатите в крак с възнаграждението в частния сектор и въпреки това в бюджета да има икономии от по-ефективното държавно управление.

По отношение на предвиждания скок на минималната работна заплата от 310 на 340 лева от догодина, смятам, че въпросният показател и регулатор, наречен минимална работна заплата, би трябвало тотално да изчезне от икономическата сфера. Защото той подвежда сериозно и създава впечатлението, че държавата може да вдига заплатата. Това не е вярно. Заплатите в икономиката се определят от това какво ние можем да произведем и при какви конкурентни условия евентуално можем да работим. Така че всякакви доводи, че видиш ли, вдигнали седемнайсет министри ръчичка и хоп - вдигнали се доходите, са груба заблуда и не отговарят на икономическата реалност. Заплатите се вдигат и с повече, но трябва да е ясна причинно-следствената връзка и как именно става това увеличение на доходите. А то се случва, когато работим повече и имаме по-голямо производство. В никакъв случай увеличението на минималната работна заплата няма да доведе до подобряване благосъстоянието на българина. Виждали сме ситуации, в които при увеличаване на минималната работна заплата средната се запазва на същото ниво и сме виждали да падат общите доходи при увеличаване на безработицата. Не съответства на истината това, че увеличаването на минималната работна заплата никога не е довело до увеличаване на безработицата. Просто нещата не стават толкова бързо. Никой не може да очаква, че от вдигането на минималната работна заплата днес ще има реакция след един месец. Реакцията следва след около половин година. За подобряването на благосъстоянието на българина може да се направи само едно -

да се работи повече - денонощно, по 14 и по 16 часа

Трябва да мислим какво да направим, от къде да спечелим пари, защото колкото и да очакваме някой друг да ни подобри благосъстоянието, това няма да се случи - най-много да ни излъже.

Няма доказателства за мрачните прогнози, които предвиждат срив на икономиката ни и задълбочаване на кризата догодина. Напротив, в момента има доказателства за обратното. Видимо спада безработицата, увеличава се производството и се наблюдава процес на възстановяване на инвестиционната активност. Но няма и място за оптимизъм. Депресията продължава и не се вижда нищо, което да изменя картината, която наблюдаваме от доста години насам. Според мен това, което трябва да се направи за съживяване на икономиката ни, е държавата да остави бизнеса да работи. Защото именно бизнесът произвежда доходи и благосъстояние и колкото по-далече стои държавата от този процес, толкова по-добре. А държавата може да облекчи бизнеса, като например намали броя на държавните си "хрантутници", за да може да увеличи разходите си за инфраструктура и за нещата, които правят условията за бизнес по-добри.

(Записа Михаела Благоева)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай