Ползите ни от еврозоната са повече от негативите

Ползите ни от еврозоната са повече от негативите | StandartNews.com

Влизането на България в Еврозоната е важна стъпка, която бизнесът и икономическите фактори в страната коментират отдавна.

Безусловно ползите са повече:

1. Агресивната монетарна политика на Европейската централна банка /ЕЦБ/, стимулираща кредитирането и потреблението, ще се отрази пряко, а не само косвено и у нас - т.е. ще имаме по-ниски лихви по кредитите и доколкото е възможно, още по-ниски и по депозитите.
2. Изчезва валутният риск от лева, доколкото все пак го има - още един фактор за понижение на лихвите по кредитите.
3. Елиминират се транзакционните разходи лев-евро-лев, което ще се отрази в по-високи печалби за бизнеса.
4. Българските банки получават директен достъп, независимо от собствеността си, до финансиращите инструменти на ЕЦБ. Сега тези с българска собственост не работят при същите условия като онези, чиито майки са под шапката на ЕЦБ.
5. Европейски, т.е.

по-независим надзор върху банковата система

съответно и възможност за ликвидна подкрепа от ЕЦБ при някаква временна ликвидна криза - т.е. значително намалява рискът от сътресения като това от 2014 година.
6. Ползи и на правителствено ниво - по-евтино ще вземаме дълг и ще сме по-устойчиви на кризи с оглед на спасителните механизми на Еврозоната.
7. Ползи за икономическия климат - за чуждестранните инвеститори членството в Еврозоната е гаранция за стабилност и предвидимост, т.е.

могат да се очакват по-големи инвестиции

Вече не сме в Б група, макар и на най-силното първенство на света, а сме в А група, образно казано. Примери - най-бързи и директни ефекти върху капиталовите пазари на новоприсъединилите се към Еврозоната държави от бившия соцблок - ръст на фондовите им борси от навлизане на чуждестранни капитали.
8. Не на последно място - освобождаване на валутни резерви, които сега гарантират борда. Те ще могат да се ползват за други дългосрочни ползи и сектори и /дано/ за провеждане и инвестиции в реформи и т.н.

Негативи:

1. Най-широко спряганият - първоначално краткотрайно повишение на цените, т.е. инфлация, породена от

закръгляне на цените от лева в евро

- не особено състоятелен и драматичен ефект, според мен.
2. По-сериозните опасности са свързани с позитивите, изброени по-горе и възможностите за по агресивна /разбирай необмислена/ политика на банките и разхлабване на финансовата дисциплина на правителството.
Потенциално надуване много бързо на балони в икономиката - недвижимите имоти и фондовата борса.

Очевидно сметката е в полза на влизането ни в Еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай