Политиката командва парада на "Оскар"-ите

Политиката командва парада на "Оскар"-ите | StandartNews.com

Александър Донев, кинокритик

Светът става все по-зависим от политиката, затова неизбежно и Оскарите стават все по-политически. Хубавото поне е, че побеждават наистина големите идеи, а не конюнктурата. Това се потвърди от поредната церемония, на която наградата за най-добър филм спечели "Спотлайт", посветен на журналистическо разследване за сексуалното насилие на католически свещеници над деца. Всички специалист признаваха в аванс, че тази година, както и през повечето от предишните, липсва голямото кинематографично събитие. Затова и в прогнозите на различни коментатори присъстваха поне четири филма, които се считаха, че имат потенциала да спечелят главната награда - "Завръщането", "Големият залог", "Лудия Макс: Пътят на яростта" и "Спотлайт".

Победи в крайна сметка този, който концентрира най-силно социално и политическо послание. "Спотлайт" съчетава поне три особено болезнени теми на съвременния свят: свободата на медиите; насилието над деца и поставянето над закона на определени обществени институции (дали става въпрос за свещеници, политици, прокурори или военни няма особено значение, макар злоупотребата с религиозна власт да е особено отвратителна). Чувството за безнаказаност на висшестоящите и усещането за липса на справедливост у обикновените хора - от сблъсъка на тези енергии се ражда всяка дълбока социална промяна и очевидно членовете на академията са почувствали импулсите им най-силно в "Спотлайт". Впрочем в по-психологически битов план темата за насилието над детето и неговата майка присъства и в "Стаята", отличен за най-добра женска роля.

Другата важна тема на церемонията беше екологията. Според мен не само наградата за Леонардо Ди Каприо, но в най-голяма степен неговото слово при получаването й, придава нов контекст и на "Завръщането" (отличен още за най-добър режисьор и оператор). Става въпрос за силното екологично послание, за призива към хармония на човека с природата и срещу "политиката на алчността". Същият акцент постави и Джени Бийвън, художничката по костюмите на "Лудият Макс", австралийският филм спечелил най-много статуетки в неделната вечер. Тя обърна внимание на постапокалиптичния пейзаж, сред който се развива действието, който "може да се превърне в реалност, ако не спрем да замърсяваме околната среда".
На фона на тези глобални теми изгубиха блясък някои вече по-традиционни оскарови каузи като отстояване правата на хомосексуалните мъже и жени, отбелязани от носителя на "Оскар" за най-добра песен Сам Смит или напомнянето за Холокоста чрез наградата за унгарския "Синът на Шаул". Политически нюанси носеха още филми като "Мостът на шпионите" (сюжет от времето на Студената война, награда за мъжка поддържаща роля) и "Момичето от Дания" (за драмата на транссексуалните, отличие за женска поддържаща роля).

Коментарите на расова основа относно предубежденията на членовете на Академията към чернокожите филмови творци бяха по-скоро иронизирани, отколкото подкрепени от водещия на церемонията комикът Крис Рок. Някои намериха обяснение за това в личната му вражда с Уил Смит, главния бойкотиращ тазгодишната церемония. В същото време Рок заяви от името на чернокожите "ние сме твърде заети с това да бъдем изнасилвани и линчувани, за да се интересуваме кой ще спечели за най-добър оператор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай