Покрай пенсиите, да не забравят образованието

Стартът на парламента дава надежди, че ще работи добре

Покрай пенсиите, да не забравят образованието | StandartNews.com

Ако говорим за заявките, които направиха политическите сили от парламентарната трибуна в първия работен ден на 44-ото Народно събрание, първото, което прави добро впечатление е, че отсъстваше остра реторика. Изказаха се пожелания за съвместна работа за темите, по които може да бъде постигнато съгласие. Така че аз очаквам конструктивна работа от новия парламент, поне в началните месеци от неговата работа. Нека да видим, все пак, какво ще бъде направено, защото намеренията и приказките са едно, а действията са друго. Предстоят първи важни решения на парламента, най-важното, разбира се, от които, е изборът на ново правителство. Ще видим там как ще се развият нещата. Но отново повтарям, стартът прави добро впечатление.

Опозицията е очевидно стабилна, защото тя ще бъде обект на една сравнително голяма партия- БСП с 80 депутати. Опозиция

не значи да бъдеш против на всяка цена

Всички страни например изразиха желание да работят успешно за председателството на България на Европейския съюз от началото на 2018 г. Що се касае до взривоопасните въпроси, те са много, включително може да се очаква напрежение и по въпросите на външната политика и на социалната такава. Все пак БСП се стреми да е по-лява и по-социална партия. Една от най-важните реформи - повишаването на минималните пенсии, вече стартира. Много е важно обаче да бъдат повишени пенсиите само на хора, които са работили и имат трудов стаж от по 30-35 години, но са били ощетени несправедливо. Хората, които получават само социални пенсии, не би трябвало да се ползват от това увеличение, защото те нямат принос към пенсионната система.
Що се отнася до очакванията ми за отношенията между новото правителство и президента Румен Радев, те отново са за конструктивно сътрудничество. И това, че президентът Радев не произхожда от ГЕРБ, както беше предшественика му Росен Плевнелиев, може даже да се окаже здравословно. Защото всяка власт се нуждае от опозиция.

Власт, която няма сериозна опозиция, се разлага

Това не трябва да бъде допускано. Не е лошо, че от президента Румен Радев ще бъдат изказвани т.нар. алтернативни становища и евентуално алтернативни политики. През последните години за отбраната се отделиха малко повече от 1 % от брутния вътрешен продукт, което вече е недопустимо. Хората не искат да стават войници в българската професионална при сегашните условия. Ние трябва да им предложим по-добри условия.
Трябва да се търсят и отделят пари и за българското образование. Мисля, че няма партия, която е против да се подобри качеството на българското образование, проблемът е как да се направи то. Едно от нещата, които се оказа, че не работят, са т.нар. делегирани бюджети.
За прогнозна визия за състава на бъдещия кабинет не е етично да спекулираме, макар че повечето имена се въртят в публичното пространство. Това може да се изтълкува и като някакъв натиск. Надявам се, че ще бъдат избрани наистина подходящи хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай