Вторник,

Подкрепям училищната реформа, но не и шоковото въвеждане

От: Failed to load user -
523
Подкрепям училищната реформа, но не и шоковото въвеждане
A
A
A

Училищната реформа, която ще тръгне от догодина, породи доста въпроси у родители и учители. Дали британският модел, според който реорганизираме последните две години от гимназията, ще пасне на българската действителност? И дали намаленият брой часове по различни предмети ще попречи на децата ни да кандидатстват в чужбина. Темата коментира управителят на консултантска къща "Интеграл" Ирина Христова.

Подкрепям реформата, но шоковото й въвеждане не върши работа на никого. Образователните системи на запад в момента са ориентирани в тази посока, но там децата от малки получават интегрирано обучение по някои предмети. Например по история и география учат за един регион - както историята му, така и географските му особености. На тематичен принцип се обединяват и знания по химия и физика. Финландия вече премина само към такъв начин на преподаване и премахва предметите.

Разделението на голям брой предмети не е добър вариант, но ние не сме готови за подобна реформа. Въвеждането на избираеми предмети в 11 и 12 клас се доближава до британската система. Тук обаче има някои неясноти. За мен МОН трябва, паралелно с обявяването на реформата, да остави един гратисен период, в който училището ще предлага всички предмети, за да се види какви профили ще избират децата. Другият вариант е министерството да е готово с общежития примерно към средищните училища - за деца, които след десети клас искат да сменят училището, защото то не им предлага нужния профил. И вече средищните училища да предлагат всички предмети. Ще излезе малко по-скъпо във финансово отношение, но по-качествено в образователно.

Сега децата ще имат 20 избираеми часа на седмица, което е много повече от досегашния вариант. Това е чудесно, но трябва да знаем дали едно училище може да предлага като профилиращи предмети едновременно и език, и математика, и история например. Може ли една езикова гимназия да предлага математически профил? Ако не, това ще създаде проблем при кандидатстване например в Дания, защото тя изисква определен хорариум от часове по математика и ученикът няма да може да го покрие.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички