Подкрепям училищната реформа, но не и шоковото въвеждане

Подкрепям училищната реформа, но не и шоковото въвеждане | StandartNews.com

Училищната реформа, която ще тръгне от догодина, породи доста въпроси у родители и учители. Дали британският модел, според който реорганизираме последните две години от гимназията, ще пасне на българската действителност? И дали намаленият брой часове по различни предмети ще попречи на децата ни да кандидатстват в чужбина. Темата коментира управителят на консултантска къща "Интеграл" Ирина Христова.

Подкрепям реформата, но шоковото й въвеждане не върши работа на никого. Образователните системи на запад в момента са ориентирани в тази посока, но там децата от малки получават интегрирано обучение по някои предмети. Например по история и география учат за един регион - както историята му, така и географските му особености. На тематичен принцип се обединяват и знания по химия и физика. Финландия вече премина само към такъв начин на преподаване и премахва предметите.

Разделението на голям брой предмети не е добър вариант, но ние не сме готови за подобна реформа. Въвеждането на избираеми предмети в 11 и 12 клас се доближава до британската система. Тук обаче има някои неясноти. За мен МОН трябва, паралелно с обявяването на реформата, да остави един гратисен период, в който училището ще предлага всички предмети, за да се види какви профили ще избират децата. Другият вариант е министерството да е готово с общежития примерно към средищните училища - за деца, които след десети клас искат да сменят училището, защото то не им предлага нужния профил. И вече средищните училища да предлагат всички предмети. Ще излезе малко по-скъпо във финансово отношение, но по-качествено в образователно.

Сега децата ще имат 20 избираеми часа на седмица, което е много повече от досегашния вариант. Това е чудесно, но трябва да знаем дали едно училище може да предлага като профилиращи предмети едновременно и език, и математика, и история например. Може ли една езикова гимназия да предлага математически профил? Ако не, това ще създаде проблем при кандидатстване например в Дания, защото тя изисква определен хорариум от часове по математика и ученикът няма да може да го покрие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай