Плашилата от България

Плашилата от България | StandartNews.com

Поредно изявление на британски министър хвърли в паника десетки български студенти, които учат на Острова. Дейвид Уилътс, отговарящ за науката и университетите, започна разследване как са отпускани средства за издръжка на наши и румънски студенти, учещи там, след като 1/4 от тях не са могли да докажат, че са живели в страната последните три години. Това е едно от условията за получаване на въпросните пари, ако не си британец. Тези суми не се връщат и са различни от по-популярните студентски кредити, които се отпускат за заплащане на таксата в университета. Изявлението на Уилътс обаче омесва двете неща по начин, който оставя общото впечатление, че като цяло в това да си БГ студент на Острова има нещо дълбоко съмнително. Което пък накара десетки наши студенти навън да изтръпнат дали няма да са следващите. Дали някое ново ограничение няма да засегне и тях, особено в контекста на натиска, оказан за пореден път на премиера Дейвид Камерън да държи плашилата на Европа - сиреч българите и румънците, далеч от страната.

Пределно ясно е, че на Острова има нашенци, които след далаверата "британски социални помощи" за напипали нов начин да живеят на гърба на хазната на Обединеното кралство. Такива българи има навсякъде, където държавите имат солидни социални фондове, които могат да бъдат точени с разни малки хитринки. Конкретно във Великобритания въпросните "студенти", които най-вероятно не са случили в намирането на работа, се записват обикновено в малки и неизвестни колежи, които не дават бакалавърска диплома, а нещо като сертификат, който не носи висше образование. За сметка на това обаче получават възможност да точат студентските фондове за издръжка, след като властите им отнеха възможността да живеят на социални помощи. Нашенците, открили новата далавера "студент в Англия", обаче едва ли са толкова много, дори и по сметките на Уилътс. Както и онези, които караха на помощи - по простата причина, че за да им бъдат отпуснати тези пари, се преминава през сериозно сито. И едните, и другите обаче биват успешно размахвани като плашило, когато английските власти трябва да отклонят вниманието от собствения си батак.

Проблемът е, че заради въпросните вероятно около стотина - двеста "играчи" на социалната борса може да пострадат останалите над 6000 българи, отишли в Англия, за да учат. Тук обаче е моментът някой да попита какви са въпросните "малки учебни заведения", раздавали на ръка въпросните пари на хора, нямащи право да ги получат. По какви критерии са го правили и ще бъдат ли проверени самите те. А ако ги разследват, защо атаката се насочва не към тях, а към българите и румънците, които със сигурност не са единствените чужденци, възползвали се от "намалението". Или за българите на Острова важи принципът "Виновен до доказване на противното"? Впрочем нищо ново, знаем причината за това и дори донякъде взехме да свикваме.

А впрочем тъжното е и друго - когато човек се вгледа в коментарите по форумите, последвали въпросната "новина", цялата помия върху нас подозрително прилича на онова, което самите ние изсипваме върху главите на бежанците. Ако един открадне - те крадат. Те ни ядат храната, харчат ни парите и дори ни дишат въздуха, както дружно декларираха граждани от бунтовен Телиш. Като колективен образ в държавата на Камерън нашенците май се радват на почти същото - образа на враг. Който при това дори не бяга от война. Струва си да го помним, когато хвърляме следващия камък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай