Събота,

Пирова ли е победата на Нетаняху

От: Администратор -
3490
Пирова ли е победата на Нетаняху
A
A
A

Маргарита Ралчева

Партията "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху спечели предсрочните парламентарни избори в Израел и ако преговорите за съставяне на правителство са успешни, той ще бъде начело на страната за четвърти път.

Преди него най-дълго управлявалият политик е Давид Бен Гурион, който на 14 май 1948 г. обявява създаването в Палестина на еврейска държава, наречена Израел. Повече от 60 г. мирът по тези земи е по-скоро трудно постигнато, временно, крехко примирие, бързо нарушавано след това или от евреите или от арабите.

Нетърпимостта между двата народа вече е толкова голяма, че при едно от проучванията на Еврейския университет в Ерусалим, 69% от палестинците и 63 на сто от израелците заявяват категорично, че обща държава между тях е напълно невъзможна.

На това заложи и Нетаняху, за да спечели поредните избори. В деня на вота, въпреки забраната, даде изненадваща пресконференция, на която призова поддръжниците си за подкрепа, защото по думите му арабите са окупирали урните и масово гласуват.

Реално погледнато палестинското малцинство в Израел е около 20% и дори и при пълна мобилизация не биха могли да управляват. Нетаняху спечели гласовете на дясномислещите именно с войнстващата риторика, че Палестинска държава няма да има и споразумение с Иран относно ядрената му програма също.

И точно в това е най-голямото противоречие между него и лидера на опозиционния левоцентристки Ционистки съюз Ицхак Херцог, който признава правото на палестинците да имат собствена държава. Донякъде това може би е повлияно и от факта, че дядо му е първият велик равин на Палестина, а след това и на Израел. Баща му пък Хаим Херцог е президент на Израел в продължение на 10 години. Възпитан в толерантност и дипломатичност, той беше готов да даде права на палестинците и дори да сложи край на конфликта с Техеран по мирен път. Ако беше спечелил изборите така както показваха последните изследвания на общественото мнение, Херцог щеше да заеме премиерския пост за 2 г., след което възнамеряваше да го преотстъпи на коалиционния си партньор - бившата министърка на външните работи Ципи Ливни, която напусна последното правителство на Нетаняху.

Но тъй като избирателите решиха друго, краят на палестинско-израелския конфликт изглежда все по-далече, а недоволството на световната общественост неминуемо ще расте.

Такива са и сигналите след последната реч на Нетаняху пред Конгреса на САЩ. В нея той остро разкритикува позицията на Обама и плановете му за замразяването на иранската ядрена програма за 10 години. Веднага след това последва и пренебрежителен коментар от страна на Обама.Така, противопоставяйки се на САЩ, Нетаняху е на път да изгуби един от най-верните си съюзници, които до този момент са били против създаването на Палестинска държава. С яростните си антиарабски изказвания, той успя да настрои срещу себе си и част от Европа. Когато ЮНЕСКО призна членството на Палестина, Америка реагира остро и спря да финансира организацията, което само по себе си е повод за притеснение, имайки предвид, че тя е най-големият й донор. Сега обаче говорителят на Белия дом Джош Ърнест официално заяви, че антиарабската риторика на Нетаняху може да доведе до нов подход по въпроса за признаването на Палестина като държава.
Не е за подценяване и факта, че две трети от страните - членки на ООН вече са я признали. Така победата на Нетаняху, която се крепи преди всичко на агресивно националистическо говорене, може в крайна сметка да се окаже пирова победа. А загубата на противниците му да е най-голямата им победа от 27 г. насам, когато Ярес Арафат обяви създаването на държавата Палестина, която все още официално не съществува.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com