Първо експертизите, после обвиненията

Първо експертизите, после обвиненията | StandartNews.com

Илко Милушев,
автомобилен експерт,
бивш зам.-министър на транспорта,
пряко отговарял за автопревозите

Все още е изключително рано да се коментира каквото и да било по отношение на причините, довели до трагичната катастрофа край Своге. За да се установят те - трябва да бъдат проведени тежки експертизи, и то не една или две. Съгласно нашето законодателство тези експертизи би трябвало да се възлагат от съда. На разположение на съда има утвърден списък от автомобилни експерти, на някои от които съдът възлага определени задачи. Експертизата може да бъде разширена и с медицинска част, както и с професионално мнение на експерти, които се занимават конкретно с пътното платно.
Преди да се анализират всички аспекти на конкретното място, където се е случила трагедията - цялата организация на движението там, наклони, възможности за отток на водата и пр. - нищо конкретно не може да се каже за причините, довели до падането на автобуса. Трябва да се даде и професионално становище относно мантинелата - не само нейното качество като съоръжение, но мястото на нейното поставяне. Според мнението на някои експерти мантинелата

е трябвало да бъде поставена преди тротоара

тъй като на практика тротоарът е повдигнал автобуса, с което е съдействал той да прескочи мантинелата и да падне, вместо да бъде спрян от нея. Освен това - след като там, а и не само там, а и по цялото Искърско дефиле има такива големи пропасти и денивелации - не е ли трябвало да бъдат поставени двойни мантинели или дори оградни мрежи, така че да връщат обратно на пътното платно всяко превозно средство, което се удари в тях?
Изобщо това са все въпроси, на които не може да се даде веднага категоричен отговор.
От всичко казано досега изглежда, че фирмата е била общо взето изрядна. Това, че автобусът не бил минал на 5 август технически преглед не може да се сочи като причина за инцидента. Ако разследването установи, че преди самата трагедия се е случила внезапна техническа неизправност - да, но засега няма такива данни.
Това, че фирмата не е подала документи за извършване на случаен превоз е административно нарушение, а не на пътната безопасност.
Смятам, че разследващите

трудно ще достигнат до истината за реалните причини

за трагедията, тъй като много интереси се преплитат там.
Честно казано, аз дори не мога да възприема такова поведение на държавните органи. Още в събота вечерта, когато по една от телевизиите показаха изявленията на министър Валентин Радев и зам.-министъра на транспорта Ангел Попов, присъстващият там представител на АПИ директно заяви, че пътят е идеален. И това го казва представител на институция, която би трябвало да следи точно за качеството на ремонтните работи и най-вече - за безопасността на пътя! Какво може да е това, ако не опит за насочване на разследващите в определена посока?!
През последните месеци се работи усилено за разделяне на Закона за движението по пътищата на три отделни закона. Защо? Сегашният закон, който съдържа 190 члена без допълнителните, преходните и заключителните разпоредби и който от 1999 г. насам беше изменян 88 пъти, съдържаше абсолютно всичко необходимо, без темата за ремонта на автомобилите в сервизите. Сега новият проектозакон за движението по пътищата, който ни се предлага, е около 215 члена, и то въпреки че от него са извадени темите за пътните превозни средства и за водачите на моторни превозни средства, които ще бъдат обособени в два други закона. При това се прави опит в новия ЗДП да бъдат включени текстове, които бяха отказани още при обсъждането на сегашния закон през 1999 г., т.е.

неща, които времето отдавна е отхвърлило

Така че глупостите и в законодателната област явно продължават. А и като се раздели един закон на три далеч не значи, че ще стане по-лесно или ефективно прилагането му?!
На нито един експерт не му е ясно защо изобщо трябва да се разделя ЗДП на три части? Какво се е променило, което да налага това? Виенската конвенция за пътното движение от 1968 г. ли нещо се е променила, или вече ще разрешават да се минава на червено или през двойна непрекъсната линия?! Слушам, гледам и се чудя! Вместо да се съсредоточат върху конкретните проблеми, те се занимават със законотворчество, навярно се виждат като някакви съвременни Солоновци ли, не знам! Доколкото съм чувал, има някакво следизборно споразумение в управляващата коалиция за разделянето на ЗДП и явно то се изпълнява. Но не на три, а дори и на пет закона да разделят ЗДП, безопасността по пътищата няма да се промени, докато не се промени самата философия на закона. Сега полицията много държи да се бърка навсякъде, което не е редно. Не са изчистени и задълженията на стопанина на пътя. Не може полицаите да нареждат къде какви знаци или каква маркировка да се поставят! Има си стопанин на пътя, преди него - има проектант, които отговарят за цялостната организация на движението, а полицията само трябва да следи за съблюдаването на тази организация.
В краищата - докато не се създаде един единствен орган, който да отговаря за пътната безопасност, моето мнение е, че нищо по пътищата ни няма да се промени към по-добро.

Записа Белчо Цанев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай