Четвъртък,

Парите за култура са като нахапана ябълка

От: Администратор -
Парите за култура са като нахапана ябълка
A
A
A

Славчо Атанасов, шеф на комисията по култура и медии в НС

При дебатите за Бюджет 2017 не говорих от свое име, а от името на хората, които въпреки трудното и преходно време, оставени встрани и сами, продължават да съхраняват, популяризират и развиват българската култура. Казах това, което всички творчески съюзи и културни институти поставиха като проблем по време на срещите ни, когато заедно формирахме бюджета.
Яворов е казал, че "една материална култура не служи за нищо, щом не е условие за реализиране на духовни цели".

Подчертавам това, защото години наред съвременната ни политическа практика е глуха и сляпа за това прозрение. Години наред за култура се определя граница за развитие и съхранение в рамките на 0,5% от БВП. Съзнавам, че българската култура не е сред приоритетите и в Бюджет 2017. И че това не може да се случи при наличие на толкова много проблеми. Точно поради тази причина когато формирахме бюджета - Комисията по културата и медиите единодушно се обедини около предложението бюджетът да се увеличи от 0,5 на 0,6% - за осъществяване на най-неотложните разходи, за да се гарантират не заплатите, а дейностите, които са гръбнака на българската култура. Вярно е, че в абсолютни стойности се показва едно нарастване на бюджета за култура с 14 млн. лева. Но не се казва, че само до октомври разходите по Бюджет 2016 г. са вече с дефицит от 11 млн. лева. Т.е. новата бюджетна година е уж по-съблазнителна, но всъщност вече нахапана ябълка. Бих си позволил да дам само един пример, как една нация, която се славеше като най-четяща постепенно се превръща в най-рядко търсеща книгата. Много от нашите съвременници не четат и по една книга на година - не от неграмотност, а от липса на материална възможност. Докато в България години наред се отпускат между 2 до 30 ст. на жител за книги, правителствата на Европа осигуряват не по-малко от 3 лв.

Страшно е, че в Национален фонд "Култура" е отпаднала програмата за подпомагане на българските фестивали, получили през 2015 г. сертификати за европейско качество. Рискът от закриването на тези фестивали поради липса на финансиране е голям и реален.

Никъде в проектобюджет 2017 не видях предложение за финансиране на предстоящото през 2017 г. национално честване на 180 години от рождението на Васил Левски. И от това ли ще се откажем? Откъде ще дойдат средствата за електронното правителство, например, в което задължително влиза и МК? Откъде ще се вземат пари поне да се дегитализират откритите артефакти?

За да има реформа в сценичните изкуства и се работи на проектен принцип - са нужни средства за специализираните фондове. Както казва един от забележителните български политици Константин Величков: Истински напредък има само там, където се свързват в едно цяло благата от духовен успех с благата от икономическото състояние. Важно е днес да чуем тревожната камбана, че народ, който не създава интелектуална мощ, не опазва културните си храмове, не развива стремеж към знанието - не може да прави сигурни и важни крачки в бъдещето. Защото, културата е онова, което остава след нас, когато всички обществени крамоли, борби и противостояния са отдавна забравени. Отново ще повторя: Културата на един народ е не само неговата национална идентичност във времето, но и неговата национална сигурност - в наши дни. За да ни има утре, трябва да се развиваме днес. При този бюджет обаче и с оглед на 2018 г. българската култура е обречена на постепенен процес на самозаличаване. Не мога да подкрепя такъв бюджет!


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички