Неделя,

Пари за нищо

От: Failed to load user -
1674
Пари за нищо
A
A
A

Моят дом е моята крепост - но само докато съдът не реши друго. В сряда изненадани руски и английски граждани установиха, че това е едно от правилата за посрещане на чужди инвеститори в България. Хора, броили по стотина хиляди евро за апартаменти в Равда, с изненада разбраха, че трябва да пият по една студена вода. Защото съдът върна терена, на който са построени техните 50 апартамента, на Националната спортна академия, която води битка с реститутите за този имот от 11 години. Върна го, разбира се, с пълно право. За установяване на въпросното право обаче едно десетилетие май е малко в повечко.

Дори само това е достатъчно всеки чужденец, решил да купува какъвто и да било имот тук, да класифицира България като страна на абсурдите и да отиде да си харчи парите другаде. В колко нормални държави съдебната битка за един обикновен имот трае повече от две петилетки? Като през това време въпреки възбраната за строеж едната от страните в спора свободно го застроява и дори продава апартаментите за немалко пари. Нормално е някой да проконтролира какво се случва на терена, за който съдебният спор още не е спечелен. Но след като не се намери дори кой да провери налице ли са братя Галеви, докато бяха с мярка за неотклонение, защо въобще се учудваме, че никой не се е занимавал с някакъв си там спорен имот. Да строят и да вземат по-бързо парите на чужденците, докато не са решили да ги дадат за нещо друго - пък когато излезе решението на съда, вече ще бъдат пред свършен факт.
Въпросът не е само в това, че някой ловък измамник е прибрал парите на незапознатите с родните нрави чужди туристи. А във факта, че държавата позволява това да се случи - като ту реституира, ту си връща подобни спорни терени, в зависимост от това кой е на власт в момента. През останалото време оставя делата за тях да се точат с години, като при това на няколко пъти си сменя позицията по тях. В случая с Равда решението бе взето главно благодарение на натиска на студентите и преподавателите от НСА, които не се отказаха да протестират за отнетия си имот, и с пълно право. Но държава, която взема дори подобни елементарни решения не от чувство за справедливост, а под натиск, не е добро място за инвестиции.

Неотдавна подобни оплаквания имаха и други чужди фирми, закупили имоти на място, заради което се вдигнаха на протести природозащитни организации. Швейцарските фондове почакали месец-два, погледали флирта на властта с екозащитниците и си вдигнали чуковете (и парите, разбира се) - защо им е да влагат средства в държава, която може да сменя политиката си в тази сфера по пет пъти на мандат. Или по-просто казано - на практика няма никаква политика, а всички решения се вземат под внезапния напор на спонтанни и не толкова спонтанни протести и протестчета. И когато това се случи в името на това да укротим протестиращите, често жертваме и справедливостта, и доброто име на държавата - доколкото въобще го има. Нека ни съдят в Страсбург - със сигурност решението на съда там ще излезе след края на мандата ни, а нашата цел е просто да доведем въпросния мандат до законно установения му край. Като покрай това уредим тук и там някой свой човек. Затова и навсякъде се строи на парче, съдилищата бавят решения по подобни не особено сложни казуси с десетилетия, а "бизнесмени" не само по морето прибират парите на наивни чужденци с ловкостта на фокусници. Преди - англичани, сега все по-често руснаци. Нещо като "тука има - тука нема", но с по-едри залози. И да си отидат едни, Русия е голяма, а балъците много - ще дойдат следващите. Пък и в коя държава ще ти оберат парите със "Здравствуйте, братушки" на чист руски език?


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички