Особености на руската ксенофобия

Особености на руската ксенофобия | StandartNews.com

В България не тачим особено ромите и дори си имаме израз "циганска работа". В Западна Европа треперят българите и румънците да не нахлуят като варвари. А в Русия най-мразят имигрантите от Централна Азия и Кавказ. Социологическо проучване от юли за петте основни притеснения на московчани показва, че 55% от тях се тревожат най-много от мигрантите от бившите съветски републики и Северен Кавказ.

Това ги безпокои дори повече от покачващите се цени или задръстванията по пътищата. Нещо повече - един от петима руснаци подкрепя призива "Русия за руснаците", показва изследването на професор Марк Устинов от Висшето училище по икономика. 43% от запитаните смятат, че предприемането на всякакви мерки за защита на "нашите хора" е правилно. А цели 70% от руснаците са негативно настроени към други етноси. Много от тях се тревожат, че имигрантите от бившия Съветски съюз ще им отнемат работата, ще превземат градовете им, а накрая и страната им. Руската имиграционна служба съобщи неотдавна, че за първите седем месеца на годината в Москва са регистрирани 1 милион чужденци.

Всичко това води до увеличаване на атаките срещу чуждестранни граждани и до покачване на популярността на расистките лозунги. Често по стените на сградите в Москва могат да бъдат видени свастики и надписи "Убийте кавказците". Всъщност междуетническите сблъсъци не са рядкост в Русия, където наричат всички имигранти от Централна Азия и Кавказ "черни". Ето защо не е учудващо, че убийството на 25-годишния Егор Шчербаков предизвика такава ярост у московчани и такива погроми в квартала "Бирюльово", в които участваха крайни националисти и футболни фенове. Кварталът, където наемите са по-ниски в сравнение с центъра на града, е изправен пред масово нашествие на мигранти - узбеки, киргизи, таджики, азербайджанци. Причината за пристигането на толкова много чужденци е преди всичко икономическа.

Всички те идват да си търсят късмета в 12-милионна Москва. Те приемат всякаква работа и най-често са наемани в строителството, по зеленчуковите борси, трудят се като улични чистачи, в пътноремонтни дейности. Със своя труд те изхранват цели фамилии в родните си страни, а изпращаните от тях пари се равняват на между 30 и 50% от БВП на съответните страни. Много руснаци обвиняват полицията и местните власти, че улесняват нелегалните имигранти срещу определени подкупи. На всички е известна корупционна схема, според която местните управи наемат чужденци срещу определена част от заплащането, което имигрантите получават. Руснаците все повече започват да се чувстват като малцинство, чиито права са застрашени. В някои квартали родители искат да бъдат създадени училища само за "славяни".

"Родители идват при мен разплакани, след като разберат, че в клас от 26 деца има само пет русначета", разказва общински съветник. Той допълва, че останалите в класа са виетнамци, азербайджанци, арменци, узбеки и т.н., които не говорят руски. Московските власти отговарят на всички тези тревоги, като предприеха кампания предприятия за облекла да наемат нелегални имигранти и като направиха временни лагери за тези хора. Нещо повече, темата за нелегалната имиграция беше широко застъпена в предизборната кметска кампания в Москва. Опозиционният кандидат Алексей Навални говореше на всеки свой митинг за "етническа престъпност". След събитията в "Бирюльово" той призова да бъдат въведени визи за гражданите на страните от Централна Азия. Според проучване от пролетта, направено от политолога Емил Пен, директор на Института за етно-политически изследвания, ксенофобията е обща тема за четирите големи политически течения в Русия - комунисти, националисти, либерали, про-Путин. "Недоволството, породено от условията за живот, намира израз в нарочването на враг, който е близко и лесно може да бъде разпознат", обяснява Пен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай