Неделя,

Особености на руската ксенофобия

От: Failed to load user -
2335
Особености на руската ксенофобия
A
A
A

В България не тачим особено ромите и дори си имаме израз "циганска работа". В Западна Европа треперят българите и румънците да не нахлуят като варвари. А в Русия най-мразят имигрантите от Централна Азия и Кавказ. Социологическо проучване от юли за петте основни притеснения на московчани показва, че 55% от тях се тревожат най-много от мигрантите от бившите съветски републики и Северен Кавказ.

Това ги безпокои дори повече от покачващите се цени или задръстванията по пътищата. Нещо повече - един от петима руснаци подкрепя призива "Русия за руснаците", показва изследването на професор Марк Устинов от Висшето училище по икономика. 43% от запитаните смятат, че предприемането на всякакви мерки за защита на "нашите хора" е правилно. А цели 70% от руснаците са негативно настроени към други етноси. Много от тях се тревожат, че имигрантите от бившия Съветски съюз ще им отнемат работата, ще превземат градовете им, а накрая и страната им. Руската имиграционна служба съобщи неотдавна, че за първите седем месеца на годината в Москва са регистрирани 1 милион чужденци.

Всичко това води до увеличаване на атаките срещу чуждестранни граждани и до покачване на популярността на расистките лозунги. Често по стените на сградите в Москва могат да бъдат видени свастики и надписи "Убийте кавказците". Всъщност междуетническите сблъсъци не са рядкост в Русия, където наричат всички имигранти от Централна Азия и Кавказ "черни". Ето защо не е учудващо, че убийството на 25-годишния Егор Шчербаков предизвика такава ярост у московчани и такива погроми в квартала "Бирюльово", в които участваха крайни националисти и футболни фенове. Кварталът, където наемите са по-ниски в сравнение с центъра на града, е изправен пред масово нашествие на мигранти - узбеки, киргизи, таджики, азербайджанци. Причината за пристигането на толкова много чужденци е преди всичко икономическа.

Всички те идват да си търсят късмета в 12-милионна Москва. Те приемат всякаква работа и най-често са наемани в строителството, по зеленчуковите борси, трудят се като улични чистачи, в пътноремонтни дейности. Със своя труд те изхранват цели фамилии в родните си страни, а изпращаните от тях пари се равняват на между 30 и 50% от БВП на съответните страни. Много руснаци обвиняват полицията и местните власти, че улесняват нелегалните имигранти срещу определени подкупи. На всички е известна корупционна схема, според която местните управи наемат чужденци срещу определена част от заплащането, което имигрантите получават. Руснаците все повече започват да се чувстват като малцинство, чиито права са застрашени. В някои квартали родители искат да бъдат създадени училища само за "славяни".

"Родители идват при мен разплакани, след като разберат, че в клас от 26 деца има само пет русначета", разказва общински съветник. Той допълва, че останалите в класа са виетнамци, азербайджанци, арменци, узбеки и т.н., които не говорят руски. Московските власти отговарят на всички тези тревоги, като предприеха кампания предприятия за облекла да наемат нелегални имигранти и като направиха временни лагери за тези хора. Нещо повече, темата за нелегалната имиграция беше широко застъпена в предизборната кметска кампания в Москва. Опозиционният кандидат Алексей Навални говореше на всеки свой митинг за "етническа престъпност". След събитията в "Бирюльово" той призова да бъдат въведени визи за гражданите на страните от Централна Азия. Според проучване от пролетта, направено от политолога Емил Пен, директор на Института за етно-политически изследвания, ксенофобията е обща тема за четирите големи политически течения в Русия - комунисти, националисти, либерали, про-Путин. "Недоволството, породено от условията за живот, намира израз в нарочването на враг, който е близко и лесно може да бъде разпознат", обяснява Пен.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички