Вторник,

Осем въпроса към следващия победител

От: Администратор -
2164
Осем въпроса към следващия победител
A
A
A

Проф. Георги Петров

Според всички прогнози ГЕРБ ще е с най-много депутати в парламента след изборите на 5 октомври. Не защото е безгрешна, а заради пълната дискриминация на основния й съперник БСП и слабостта на другите партии и коалиции. Но абсолютно мнозинство ГЕРБ може да си осигури само ако нейният лидер е в състояние да отговори ясно и убедително на няколко жизненоважни въпроси:

Първо, ще гласува ли ГЕРБ в новия парламент закон за превръщане на референдумите в достъпен за гражданите начин за пряко участие във властта. И като допълнение или коректив на законодателната дейност на парламента?
Второ, ще подкрепи ли ГЕРБ на референдум предложението за мажоритарен избор на всички (или първоначално половината) депутати в Народното събрание и местните органи на властта?

Трето, ще бъде ли въведен със закон "договор с избирателите" (нотариално заверен), в който всеки кандидат за депутат фиксира своите обещания към гражданите и санкциите при неизпълнението им. Включващи парична глоба, подаване на оставка или отзоваване от избирателите.

Четвърто, ще излезе ли бъдещият премиер с предложение прокурорите и съдиите да се избират от гражданите, като най-важно условие справедливо, неподкупно и своевременно правосъдие? Ще бъдат ли направени промени в НК, за да се премахне фактическата безнаказаност за извършителите на повтарящи се "дребни", "битови" престъпления, които тероризират гражданите в оставените без охрана малки населени места? Ще се прекрати ли безкрайното отлагане и протакане на съдебните дела с корекции в НПК?

Пето, ще бъдат ли създадени правни норми, с които се гарантира прозрачността и експертността при назначаването на държавните служители и се изключват възможностите за безнаказано бюрократично разтакаване, изнудване и рекет към ползвателите на публични услуги? За да се отстрани най-голямото препятствие пред българските и чуждите инвеститори и да се ускори икономическият растеж?

Шесто, ще намери ли начин правителството на ГЕРБ за действително приобщаване на ромската общност чрез осигуряване на необходимото образование и квалификация на ромските деца?

Седмо, ще прояви ли лидерът на ГЕРБ доблест и смелост да се извини пред народа за най-тежкия грях на неговото правителство, което през 2009 - 2013 г. без мотиви не изпълни категоричните предизборни обещания за реформиране на пенсионната и здравноосигурителната система?

Седмо, ако ГЕРБ признае грешките на предишното си правителство, ще включи ли в новата си предизборна програма провеждането на обещаните още през 2009 г. но неизпълнени реформи в социалната сфера. Като гарантира изпълнението на програмата чрез договорите с избирателите, подписани от всеки кандидат за депутат?

Осмо, кой начин за възстановяване на финансовите баланси ще избере следващото правителство - чрез ново "затягане на коланите" или като се увеличат с няколко милиарда лева бюджетни приходи в резултат на прекратяване толерираната от властите контрабанда, източването на ДДС и манипулирането на държавните поръчки?
Кризата, дисбалансите, бедността и обезлюдяването на България неизбежно ще продължат, ако следващото правителство не извърши истинските реформи в политическата система и социалната сфера. Поради което още преди края на мандата то ще бъде принудено да си отиде безславно под натиска на избухналото недоволство. И да отвори пътя на следващите "спасители" - от рода на провалилата се за пореден път "Коалиция за България".


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички