Осем въпроса към следващия победител

Осем въпроса към следващия победител | StandartNews.com

Проф. Георги Петров

Според всички прогнози ГЕРБ ще е с най-много депутати в парламента след изборите на 5 октомври. Не защото е безгрешна, а заради пълната дискриминация на основния й съперник БСП и слабостта на другите партии и коалиции. Но абсолютно мнозинство ГЕРБ може да си осигури само ако нейният лидер е в състояние да отговори ясно и убедително на няколко жизненоважни въпроси:

Първо, ще гласува ли ГЕРБ в новия парламент закон за превръщане на референдумите в достъпен за гражданите начин за пряко участие във властта. И като допълнение или коректив на законодателната дейност на парламента?
Второ, ще подкрепи ли ГЕРБ на референдум предложението за мажоритарен избор на всички (или първоначално половината) депутати в Народното събрание и местните органи на властта?

Трето, ще бъде ли въведен със закон "договор с избирателите" (нотариално заверен), в който всеки кандидат за депутат фиксира своите обещания към гражданите и санкциите при неизпълнението им. Включващи парична глоба, подаване на оставка или отзоваване от избирателите.

Четвърто, ще излезе ли бъдещият премиер с предложение прокурорите и съдиите да се избират от гражданите, като най-важно условие справедливо, неподкупно и своевременно правосъдие? Ще бъдат ли направени промени в НК, за да се премахне фактическата безнаказаност за извършителите на повтарящи се "дребни", "битови" престъпления, които тероризират гражданите в оставените без охрана малки населени места? Ще се прекрати ли безкрайното отлагане и протакане на съдебните дела с корекции в НПК?

Пето, ще бъдат ли създадени правни норми, с които се гарантира прозрачността и експертността при назначаването на държавните служители и се изключват възможностите за безнаказано бюрократично разтакаване, изнудване и рекет към ползвателите на публични услуги? За да се отстрани най-голямото препятствие пред българските и чуждите инвеститори и да се ускори икономическият растеж?

Шесто, ще намери ли начин правителството на ГЕРБ за действително приобщаване на ромската общност чрез осигуряване на необходимото образование и квалификация на ромските деца?

Седмо, ще прояви ли лидерът на ГЕРБ доблест и смелост да се извини пред народа за най-тежкия грях на неговото правителство, което през 2009 - 2013 г. без мотиви не изпълни категоричните предизборни обещания за реформиране на пенсионната и здравноосигурителната система?

Седмо, ако ГЕРБ признае грешките на предишното си правителство, ще включи ли в новата си предизборна програма провеждането на обещаните още през 2009 г. но неизпълнени реформи в социалната сфера. Като гарантира изпълнението на програмата чрез договорите с избирателите, подписани от всеки кандидат за депутат?

Осмо, кой начин за възстановяване на финансовите баланси ще избере следващото правителство - чрез ново "затягане на коланите" или като се увеличат с няколко милиарда лева бюджетни приходи в резултат на прекратяване толерираната от властите контрабанда, източването на ДДС и манипулирането на държавните поръчки?
Кризата, дисбалансите, бедността и обезлюдяването на България неизбежно ще продължат, ако следващото правителство не извърши истинските реформи в политическата система и социалната сфера. Поради което още преди края на мандата то ще бъде принудено да си отиде безславно под натиска на избухналото недоволство. И да отвори пътя на следващите "спасители" - от рода на провалилата се за пореден път "Коалиция за България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай