Неделя,

Няма накъде да се реже повече

От: Failed to load user -
2282
Няма накъде да се реже повече
A
A
A

Георги Даскалов, ekipnews.com

Не само в България има криза и протести. В столицата на Европа Брюксел например в четвъртък имаше над 30-хилядна демонстрация срещу замразяването на заплати и пенсии. В съседна Гърция стачките и протестите не са спирали. И сега върви една национална стачка, която почти напълно е парализирала държавата.

За една година Гърция два пъти гласува на парламентарни избори. След първите не можа да се състави правителство, а след вторите с много мъка и под силен международен натиск се сглоби една кръвосмесителна тройна коалиция. Но сега и тя се клати. Задачата й е да устиска още малко време, та Европа да преведе колкото се може повече траншове, а после сигурно пак ще има избори.

Стачките и протестите са ежедневие и на Иберийския полуостров - в Испания и Португалия, а в Италия има избори тази неделя и не се знае какво може да стане.

Напрежение има и в Кипър, където също се режат заплати, а държавата има нужда от 18 милиарда евро, та да върже сметките.

Стачки има дори в Германия, където през седмицата протести за пари на наземния персонал на летищата доведе до отмяна на хиляди полети.

Навсякъде хората са гневни, настроени са - също като в България - срещу политическата система и партиите като цяло и отчаяно търсят изход. Търсят повече сигурност, работа, начин, ако не да запазят досегашния си стандарт, поне да не допуснат драстичен срив.

Но има една важна разлика между протестите и стачките в Европа и тези в България. В Европа, дори и в закъсалите страни, има откъде да се реже. Има откъде да се направят икономии. Гърците вече се простиха с 14-ата заплата и пенсия, вероятно ще се простят и с 13-ата. Но все пак когато човек получава 700 евро пенсия, животът изглежда малко по-иначе, отколкото със 130 в България. Вярно, ще има лишения, ограничения, но те не могат да се сравнят с тези на един български пенсионер, принуден да плаща 100 лева сметка за ток, а с останалите 160 лева да изкара месеца. За лекарства, за вода, а и нещо за ядене.

В България ножът е опрял до кокала.

По-богатите страни в ЕС ще излязат от кризата с цената на замразени доходи, орязване на социални разходи, отлагане на инвестиции. Това ще причини катаклизми, тук-там ще паднат правителства, но като цяло няма да разруши социалните тъкани на държавата.

За по-бедните страни в Европа обаче, като България и Румъния, но също така и по-бедните от богатите, като Испания и Португалия, по-нататъшното обедняване ще причини социална експлозия. То ще убие възможностите да се следва каквато и да е политика, ще избута на повърхността екстремисти и популисти, предлагащите лесни решения, ще роди антиевропейски настроения, ще постави под въпрос смисъла от политиката изобщо.

В България всяко излизане от кризата, всяко "национално спасение", минава не през Велико народно събрание, не през избори, сговори на партии, коалиции и така нататък. Минава през национално съгласие, че бедността е страшна и може да унищожи всичко.

Да се спрат кражбите на обществени ресурси и корупцията е първото нещо. Но само то няма да свърши работа. Като начало ще е добре да признаем, че огромна част от националното богатство се открадва, разпилява по пътя, изтича към други държави. Че времената са лоши и че държавата ни е точно заради това - в тези лоши времена да защити собствените си граждани, да създаде минимални условия хората да се борят за сравнително нормален, като за България човешки живот.

Това означава промяна на държавната и политическата философия. Фокус към работните места, силово ограничаване на монополите - не само тока, но и банките, петролните дружества, безумния диктат на пазара на стоки за всекидневна употреба.

Вярно е, може би не работим толкова добре, колкото датчаните, но не е нормално при 10 пъти по-ниски доходи да плащаме за насъщните неща почти колкото тях.

Ако това не се промени, следващото правителство, което предстои да си изберем съвсем скоро, няма да изкара и до Нова година.

Кристално ясно е. Няма накъде повече.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички