Новият червен код: Нови лица и по-малко партийци

"Позитано" наложи водачите с твърда ръка, залага на кампания по модела "Радев"

Новият червен код: Нови лица и по-малко партийци | StandartNews.com

Подреждането на водачите на листите на БСП за предстоящите парламентарни избори само по себе си е знакаво, доколкото това е израз и на един мажоритарен елемент. Важен е водачът в съответния многомандатен раойн, защото той е човекът, който може да дръпне допълнителни гласове. Следващите в листата нямат особено значение, въпреки съществуващото право на преференции, което може и да разбърка нещата, както стана на на изборите през 2009 г.

Сегашният избор на водачите на листи е доказателство, че ръководството на "Позитано" следва курса на взетите решения за обновяване на парламентарната група и за въвеждането на мандатност относно пребиваването на народните избраници. Липсата на дългогодишни депутати като водачи на листи за сметка на представители на гражданската квота също е нещо, което не бе типично за досегашната практика на БСП -

на всички предишни избори всички водачи бяха ярки партийни фигури

Сега имаме няколко безпартийни лидери, като най-ярък пример е, разбира се, Елена Йончева,но също и о.з. полковник Славчо Велков в Пазарджик, Иво Христов в Пловдив и други.
Друга специфика, която се забеляза при подреждането на листите е, че този път те бяха безапелационо съставени от центъра, въпреки проведените дискусии от местните организации. Техните предложения и предпочитания бяха много скромно възприети от "Позитано". Но въпреки взетите от ръководството на БСП решения за това кой да бъде първи в съответния избирателен район, не очаквам да има особени обструкции от страна на местните организации. Или ако има, във всеки случай те ще са по-слаби, отколкото през 2013 или 2014 година. Най-вече защото

цялата партия е в очакване за изборна победа

и съответно връщане във властта. Поради което никой по места няма да бъде особено склонен да критикува ръководството.
Също така, този път слабо са представени и коалиционните партньори.Тяхното присъствие в следващия парламент ще бъде повече от скромно, ако изобщо го има. Всичко това говори за едно централизиране на властта вътре в партията и концентрация при вземенето на решения от нейното ръководство.
Но така или тенденцията за обновлението на БСП е неизбежна. И това ще се забележи въ всички партии, не само в столетницата. Това обновление на личностите няма как да бъде избегнато след видимо незадоволителната работа на последните български парламенти.
Вкарването на повече лица от гражданската квота обаче не означава, че БСП е заложила като татика на повторение на модела "Радев". Това бяха все пак свръхмажоритарните президентски избори, при които наистина много важна е конкретната личност. Докато сега сме изправени пред парламентарни избори, които, обратно, са максимално партийно оцветени. И съвсем естествено е повечето от водачите на листи да са ярки партийни фигури от новата генерация на "Позитано". Ако обаче ще се ползва модела "Радев", то това ще бъде в самия начина на водене на кампанията. За разлика от досегашните кампании, акцентът ще бъде не за това това каква е БСП, как тя се променя и т.н. , а върху проблемите на държавата и нацията - бедността, икономическия ръст, националната сигурност и външната политика -все теми, което доминираха и в изказванията по време на 49-ия конгрес на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай