Никой не подписва празен чек

Никой не подписва празен чек | StandartNews.com

Пари за лекарите ще има, а партиите имат време до понеделник, за да стигнат до консенсус по актуализацията на бюджета. Това е резултатът от консултациите при президента Росен Плевнелиев, които се превърнаха в политическо риалити. Кой как се представи в петъчния "Биг Брадър"? "Стандарт" попита социолозите Кольо Колев от "Медиана" и Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг.

Никой не подписва празен чек

Кольо Колев, социолог

Развитието на дискусията между политическите лидери при президента Плевнелиев едва ли е изненадала някого. Фактът, че тя се проведе под светлината на прожекторите, наистина превърна тази среща в предизборно шоу. Всъщност това беше и целта на занятието, организирано от президента. Защото и той си изми ръцете пред обществото: "Ето, тези хора оставят служебното правителство с вързани ръце. Не му дават пари!". Добре, но кой подписва празен чек за 3 милиарда, без да знае за какво ще се харчат? Даден на правителство, имам предвид не толкова и не само служебното, колкото това, което ще се излъчи след изборите на 5 октомври, за което никой сега не може да каже нищо. Цялата тази среща не беше нищо друго, освен пиар. И БСП имаха определени основания да отхвърлят искането за актуализация на бюджета.

Добре е, че в понеделник в парламента ще има някакъв кворум, както обещаха от ГЕРБ. Но никой не може да бъде сигурен какво и как ще гласуват неговите депутати относно бюджета на здравната каса. До понеделник има много време.

Изобщо цялата среща премина под знака на фройдизма - кой е булката и кой младоженецът.
ДПС се държи видимо адекватно и отговорно. Но те могат да си го позволят да губят. Техният електорат не е подвластен на това кой с кого се целува. Техните позиции в политическия живот си остават стабилни и могат да играят, както си искат. Това го разбраха навремето и в СДС, разбра го и царят, разбраха го и в БСП. И в ГЕРБ ще го разберат, ако се удаде такъв случай.

Същото важи и за случая с КТБ: "Ще закрепим банката, ще приватизираме активите" и т.н. Кога, как и с какви пари, не става ясно.

Но най-важното е дали всъщност е толкова драматична ситуацията с бюджета. Защото никой сериозен икономист досега не смята, че такава е необходима. Винаги може да се извърши някаква вътрешна ревизия на разходната част и да се балансират разходите. Това трябва да прави и служебното правителство.

Местан се държа най-адекватно

Мира Радева, социолог

Наистина ми е трудно да коментирам безотговорното поведение на нашите политици. В него липсва вече всякаква логика. БСП бойкотира решение на собственото си правителство относно бюджета на НЗОК. Така тръгнаха не само срещу него, но и срещу собствените си избиратели и въобще срещу всички хора. В ГЕРБ пък са много обидени, че са се целували с ДПС и кой какво бил казал. Това селски мегдан ли е или парламент? Или детска градина: "Дай ми кукличките, дръж си парцалките!"
Не съм компетентна относно това дали и с колко трябва да се актуализира бюджетът като цяло, но как може да се пазариш за този на НЗОК и да не отидеш да го гласуваш! В крайна сметка става въпрос за живота и здравето на хората. А цялата дискусия се сведе до това кой е булката и кой младоженецът. Нима това е най-важното в държавата в този момент?

От тази гледна точка поведението на ДПС и неговия лидер Лютви Местан бе най-адекватно и национално отговорно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай