Нацията трябва да се обедини

Нацията трябва да се обедини | StandartNews.com

Даниела Петкова, Председател на Управителния съвет на ПОК "Доверие":

Страхувам се, че големите проблеми на страната и икономиката вече са от фундаментален и стратегически характер. Стабилизирането на бизнес обстановката, постигането на икономически растеж и повишаването на жизнения стандарт на населението не биха могли да бъдат резултат само от действията на ново правителство, а на синхронна работа на цялата държавна машина и най-вече на единство на нацията в стремежа за постигането на тези цели.

Резултатите от тези избори ми говорят, че засега обществото не припознава политически субект, на който да се довери и да предостави възможност да го води и обедини към някаква приемлива за всички цел, а разпределението на силите в бъдещия парламент прави невъзможна надеждата за синхронна работа на цялата държавна машина.

В подобна ситуация ново правителство трудно би могло да прокара и реализира значими реформи и законодателни промени, но добър резултат от неговата дейност би бил сваляне на общественото напрежение и ако не напълно, то поне частично възстановяване на усещането за справедливост и равнопоставеност между отделните части от обществото и в частност от бизнеса.

Противопоставянето, поляризирането, нетърпимостта, подозрителността между отделни групи от обществото се допусна да достигнат до опасно високи нива, които ако не бъдат свалени, не би било възможно да се постигне какъвто и да било успех при управлението на държавата. Мисля, че това е първото и най-важно, което трябва да прави, което и да е ново правителство - служебно, програмно, коалиционно, на малцинството или друг вид, включително, за да имаме шанс следващия път да изберем парламент със стабилно политическо мнозинство, чак след формирането на който може да се мисли за дългосрочни планове за стабилизация и растеж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай