На българите им трябват оптимизъм и работа

На българите им трябват оптимизъм и работа | StandartNews.com

Посланикът на Република Корея Д-р Чън Бихо сподели пред "Стандарт" впечатленията си от България в края на мандата му у нас.

Според мен българите са отворени и толерантни към чуждите нации и култури. Бях поразен от това колко талантлива и умна е българската младеж - говори чужди езици, усъвършенства се в областта на IT и в естествените науки. Вярвам, че това е силно предимство и потенциал за бъдещето ви развитие.

Вече 22 години Корея и България се радват на активни дипломатически отношения. На 1 юли 2011 г. влезе в сила Споразумението за свободна търговия между ЕС и Корея. През последните три години двустранният търговски обмен между Корея и България се увеличи с 200%, а корейските инвестиции достигнаха 300 млн. евро, основно в областта на възобновяемите енергийни източници. Доколкото ми е известно, следващите цели са индустриалното производството и селското стопанство.

По време на мандата ми създадохме Корейско-българския център за сътрудничество в областта на информационните технологии - ITCC. Центърът работи по съвместни проекти, включително изграждането на електронна административна система за Софийския университет, базирана на платформата на електронното правителството на Корея, която се оценява от ООН като номер 1 в света. Аз инициирах първия Корейско-български Форум за наука и технологии, който се проведе в София през 2012 г. Искам да отбележа, че успешните съвместни изследователски проекти ще допринесат за иновационната стратегия на българското общество.

Много впечатляващо е колко млади българи харесват корейската култура и език. В България има 4000 души, които членуват във фен клубовете на корейската вълна, привлечени от Gangnam style, от корейските филми, език и кухня. Корейски език се изучава не само в СУ, но и във Великотърновския университет и в 18 СОУ "Уилям Гладстон" в София, която в допълнение към редовната си гимназиална паралелка с корейски език, първа по рода си в Европа, през учебната 2013-14г. ще започне преподаване на корейски език в първи клас.

Заедно със съпругата ми Анна Ким се опитахме да насърчим културния обмен между България и Корея. С поредицата си от изложби на корейското традиционно изкуство в жанр minhwa, показани в София, Варна, Велико Търново, Стара Загора и Пловдив, Анна Ким стана известно име в артистичните среди, първият корейски член на Съюза на българските художници.

Последните няколко месеца за България бяха време на важни институционални промени и размествания във властовите отношения. България проведе общи избори и назначи ново правителство. Станахме свидетели на активизиращо се гражданско общество. Българите граждани започнаха да изразяват своето мнение по актуални въпроси.

Това отразява развитието на демокрацията в България. Позитивна е заявката на кабинета на г-н Пламен Орешарски да се придържа към принципите на правовата държава, да гарантира правилното функциониране на държавните институции, да осигури добра бизнес среда, която да повиши икономическия растеж, да създаде нови работни места и да допринесе за привличане на чуждестранни инвестиции.

Ако можех да препоръчам нещо, бих казал: оставете настрана песимистичните настроения, работете здраво и правете планове за бъдещето. Убеден съм, че ако вашето общество залага на икономика на знанието и иновациите и усвоява средствата от структурните фондове на ЕС, ще успее.

След завръщането си в Корея ще остана приятел на България, но всеки път, когато имате нужда от мен, ще долитам обратно, защото името ми Beeho означава "летящ тигър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай