Младите шофьори са най-опасни

Добре е за тях да има изпитателен срок

Младите шофьори са най-опасни | StandartNews.com

Серия жестоки катастрофи потресе България през изминалата седмица. Какво може да се направи, за да се намалят жертвите по пътищата? "Стандарт" потърси мнението на Георги Янакиев, председател на Съюза на българските автомобилисти.

Не може от няколко случая да правим генерална оценка за нещата. Лош ден, не добро стечение на обстоятелствата, мъгла, лошо време - всичко това може да окаже влияние върху случващото се на пътя. Никой не е защитен от тези фактори. И на мен ми се е случвало да попадна в такава мъгла на аутобана към Пловдив. Всичко е въпрос на добра преценка. Водачът трябва да се съобрази с тези обстоятелства, особено с мъглата. В такива случаи шофьорът трябва да бъде много внимателен и на първо място трябва да намали чувствително скоростта, за да предпази себе си. Както тези пред него, така и идващите отзад.

Факт е обаче, че тези много тежки катастрофи се случиха за много кратко време през последните няколко дни и това предполага един много сериозен анализ. Моето мнение е, че се стигна до тези тежки инциденти заради несъобразяване с пътните условия. Защо? Мъглата създава влага и асфалтът става по-хлъзгав. Вследствие на това се получава един т. нар. филм на пътя и спирачният път се удължава. Какво се случи при катастрофата на магистрала "Тракия" онзи ден? Заради несъобразяване със скоростта и дългия спирачен път повече леки автомобили буквално бяха влезли под товарните.
Като цяло обаче обстановката в България през последните 2-3 години е подобрена. За този период имаме спад на смъртните случаи вследствие на пътни инциденти с 40%. Това е факт, който не бива да бъде пренебрегван. От 1200 загинали сме достигнали около 700. Въпреки че има подобрение, не трябва да спираме да се борим и тези постижения не бива да ни задоволяват.

Относно последните тежки катастрофи има още една въпросителна. Не знаем с каква квалификация е бил всеки един от шофьорите. В последно време се наблюдава една друга тенденция, която за мен лично е много притеснителна. Стават катастрофи със смъртни случаи главно заради млади водачи, които имат стаж 3-6 месеца, най-много година. Какво показва това? Показва, че зад волана застават неподготвени хора, които не са готови да се сблъскат с реалността по пътищата. Не съм съгласен, че един опитен водач, който познава поведението на автомобила на хлъзгав път, не би могъл да реагира. Разбира се има и много други фактори - бутафорни огради, лоши пътища. Но в крайна сметка в закона се казва: "Водачът трябва да шофира с такава скорост, че да управлява своя автомобил безаварийно". Това, което тръбим от нашата организация от много време е, че трябва да се обърне сериозно внимание на подготовката на младите водачи. Практиката след взимане на изпитите младите шофьори да имат някакъв изпитателен срок вече е доказала своята ефективност в някои европейски страни. Подобна стъпка би позволила на новите водачи да се доквалифицират и да получат знания, които не са успели да придобият по време на самия курс. Ако трябва да сме честни, по време на обучението си не всеки стъпва на магистрала, на хлъзгав участък. Не бива да пренебрегваме тези важни детайли, защото няма нищо по-важно от човешкия живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай