Митрополит Николай: Не се срамувайте да се наречете българи

Митрополит Николай: Не се срамувайте да се наречете българи | StandartNews.com

Не бива да се забравя, че родното училище е рожба на църквата

 

Слово на Пловдивския митрополит Николай по време на открития урок по родолюбие в Пловдив, организиран от

в. "Стандарт" и областния управител на Пловдив Здравко Димитров

Тепърва ще осъзнавате колко е важно родолюбието. Но това означава да обичаме отечеството си, да обичаме Родината си. Да обичаме Родината си означава да обичаме преди всичко Бога, да обичаме своята православна вяра. Защото Бог е възлюбил нашето Отечество и нашия народ. И като проявление и от уважение на на тази негова любов към България, към нашия нарпод, е товане е изоставил Бог народа ни да живее в мрака на бездуховността, на невежеството, на идолослужението, на идолопоклонничеството. Господ Иисус Христос иска да се спасят всички човеци и е казано как - като достигнат до познанието на истината. Той е благоволил нашият народ да достигне до познанието и истината като е вдъхновил с божествената благодат на Светия Дух нашите първоучители светите равноапостоли братя Кирил и Методий. Но не само тях. И Свети Климент Охридски, и Свети Сава, Горазд, Наум и Ангеларий, светите Седмочисленици. Като е вдъхновил всички български будители, които в по-голямата си част са духовници. Повтарял съм и пак ще кажа - не трябва да забравяме историята си. Защото ако знаем историята, ще знаем, че историята с която можем да се гордеем, е онази история, в която ние сме християни. Не бива да забравяме историята си, защото ще се окажем безпаметни, безродни, без настояще и без бъдеще, не само без минало. Историята е корен. Знаете колко голямо значение има родословието за всеки човек, родословното дърво. Какво е едно дърво без история? Нищо. Да забравим историята си, означава да отречем корените си. И ще рухне дървото. Ще изсъхне, изгуби жизнените си функции. Защо казвам това? Защото, ако знаем добре историята, на ония които легендират, че полека-лека празникът на Св. Кирил и Методий се превръща църковен, духовен, християнски, а държавата видите ли е светска... Това са безродни сокове. те май са забравили кои са Св. св. Кирил и Методий, те не са нито политици, нито президенти, министри, те са духовници. Единият епископ, другият - монах. Забравили са кой е Свети Климент Охридски, забравили на онова, което българската учаща младеж никога не трябва да забравя - че Св. Кирил и Методий като духовници всъщност са и първите учители и първите просветители на нашия народ. Т.е. училището е рожба на българската църква, това не трябва да се забравя.
И ако знаем добре историята, ще знаем, че когато училището и църквата, православната вяра са били заедно, тогава се е издигал моралът на обществото, добродетелите. Защото какво значи вярата. Вярата значи силна личност, вяра значи жертвоготовнсост, любов, търпение, великодушие, милосърдие, състрадание, човеколюбие, вяра значи спасение. Тук се каза за символиката на някои букви от азбуката, но Свети княз Борис покръстител български е осъзнал най-важния символ, който означава спасение - Светия кръст. И с тоя символ той е осенил надлъж и нашир нашето отечество и нашия благочестив народ. Та като говорим за родолюбие, не е ли да обичаме Бога, защото без Божия благодат нямаше България да я има. Нека да благодарим на Бога, че че преди много векове, преди 1100 години с всемогъщата си десница върху небосвода на българската свястост е запалил светлина. Казано е в евангелието - Светлината мрака свети и мракът не ни обзе. Его доказатерлството в нашата история- светлината на прлавославната вяра светеше през всички тъмни години и векове в историческияу път на нашия народ. Другото, което казано в светото евангелие - ще познаете истината и истината ще ви направи свободни. Тук става дума за Истината с голяма буква, не човешка истина, а Божествената истина. Нашият народ познава Светото евенгелие, но как - чрез делото на светите братя Св. св. Кирил и Методий, на св. Климент Охридски, и неговите ученици. Защото дотогава евангелието беше непонятно за нашия народ. Той не можеше да го прочете, камо ли да го разбере, а още повече да го вложи в сърцето си, а още повече да го осъществи в живота си. Но светите равноапостолни братя и Св. Клименвт Охридски направиха така, че нашият народ да получи светлината в живота и да познае истината и тази истина да го направи свободен. И вие, които учите история знаете, че дори въввремето на робството нашият народ е бил свободен. Кой може да каже, че йеродякон Васил Левски е бил роб, понеже е живял по време на робството? Никой. Защото е бил духовник, бил е йеродякон, защото има православнавяра, бил е християнин, и тая свобода на вярата, не може да те пороби никой друг.
Ако знаем добре историята, ще признаем, че не друг, вярата ни направи свободни от робството. Най-важното е когато говорим за историая и а родолюбие, че ние върху уроците, преподадени ни от нашата родна история можем да изградим достойно настояще и светло бъдеще. Като не повтаряме грешките от нашия исторически път. А фатални грешки са били всякога, когато някой си е позволявал да отдели църквата от държавата, от народа си. да отдсемли църквата от училището, да отнеме вярата от душата на тоя народ. Онзи, който си е позволявал да пренебрегне цървквата, означава, че не знае историята. Не си е направил уроците, и не е разбрал, че сърцето на нашия народ е българската православна църква.
Неслучаен факт е, е именно на 1 ноември е обеванпразникйт на Народните будители. Защото това е прездникът на Светия преподобен наш отец Св. Иван Рилски Чудотворец. Неслучайно, защото със своя живот Св. Иван Рилски е пренебрегнал всичко материално, издигтнал се в Рилска планинска пустиня, за да се доближидо Бога. Той ни зове - първо потърсете царството на Бога и неговага правда и всичко останало ще ви се придаде. Затова е неречен будител, защото пробудил хората и време, но днес пробужда нашия народ от летаргията на материализма, на сребролюбието. за да ни възвисине присто в рилската пустина, в Рилския манастир, а високо над суетата, над злободневието, над грижите, над злото в съвременния живот.
Похвална е инициативата на господин областния управител, на г-жа Бозукова, така че вие да бъдете насърчени. Скъпи ученици, да бъдете достойни българи, и не просто. Да обединим усилията си - и държава, и църква и училище, и медии, та вие да бмъдете настоящите, бъдещите и възрожденци и будители на България. Пожелавам ги от сърце и ви желя здраве и благословен успех. Бъдете чеда на Светата църква, имайте православнаа вяра в дущите и сърцата си и знайте достойното минало на нашия народ. Имеонно мрез вашето дело, чрез вашия труд, вашия тарант, вашето призвание да пребъде вовеки благословено делото на светите равноапостолни братя Кирил и Методий и на свети Климент Охридски и на всички народни будители. Взимам повод от думите на областния управител, който каза, че някои от вас ще отидат в чужбина. Спомням си на фона на това чуждопоклоничестнво нашия достоен духовник будител св. Паисий Хилендарски, който преди 250 години е казал: "О, неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин".
Не се срамувайте да се наречете българи. Ние имаме богата, достойна за гордост история, имаме достойно настояще и с Божия помощ, с вяра, надежда и любов - светло и благословено бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай