Мирът между Армения и Азербайджан е възможен

Мирът между Армения и Азербайджан е възможен | StandartNews.com

Мирът между Армения и Азербайджан е възможен. Това показа неотдавнашната международна конференция на тема "Арменско-азербайджански Нагорно-Карабхски конфликт: основни препятствия и перспективи за уреждане. Поглед от Армения и Азербайджан".

В срещата участваха представители на неправителствените организации на двете страни. В Баку бяха обсъдени пътища за мирно уреждане на нерешените проблеми между двете страни.

Сред участниците бяха известният арменски правозащитник Ваге Аветян, членът на Съвета на Азербайджанската община на Нагорни Карабах Ровшан Рзаев, азербайджанският професор Камил Салимов, ръководителят на организацията "Национално освободително движение" на Армения Ваан Мартиросян, обществените деятели Сюзан Джагинян и Шалаля Гасанова.

Уникалността на тази конференция е, че това е първата среща в подобен формат през последните 25 години. Участниците в преминалото в конструктивен дух важно събитие приеха обръщение към президентите на двете страни Илхам Алиев и Серж Саргисян. В него те подчертават, че двата народа са изморени от този 25-годишен конфликт, в който са загинали хиляди хора, а хиляди са станали бежанци.

С цел за най-бързо и мирно решение на конфликта те призовават да се ускорят преговорите по най-важните въпроси и те да дадат резултат, така че да се изтеглят въоръжените арменски формирования от окупираните територии на Азербайджан и да се осигури достойно и безопасно завръщане на вътрешно преместените хора на тяхното постоянно местожителство.

Специално бе подчертано, че Азербайджан е толерантна и мултикултурна страна, където свободно и без дискриминация живеят 30 000 граждани от арменски произход и затова няма никакви проблеми за безопасното, мирното и съвместното съществуване на азербайджанската и арменската общини в Нагорно-Карабахския регион на Азербайджан.

Участниците в конференцията решително отхвърлят необоснованите и расистки расистки твърдения за някаква етническа несъвместимост между арменци и азербайджанци. Затова неотавнашното предложение за създаване на Нагорно-Карабахска автономна република в рамките на Азербайджан, където да се гарантират правата и сигурността на арменските и азербайджанските общини, заслужава сериозно внимание като потенциален и изпълним компромис, се подчертава в обръщението. Изтъква се също, че по-нататъшното използване на тази платформа за продължаване на диалога на гражданските общества, ще бъде принос за решаването на конфликта.

Необходимо е да се формират цивилизовани отношения между Армения и Азербайджан на основата на резолюциите на ООН ОССЕ, Света на Европа и други международни организации, особено на съответстващите резолюции на Съвета за сигурност на ООН и на основание на принципите на международното право и Хелзинския заключителен акт за взаимно уважение на суверенитета, териториалната цялост и неприкосновеността на международно признатите граници. Това се подчертава в обръщението на арменските и азербайджанските представители.

По време на визитата си в Азербайджан арменските представители се срещнаха в Баку с азербайджански граждани с арменска националност и посетиха ремонтирана арменска църква в центъра на азербайджанската столица. В Баку Ваге Аветян също положи цветя на паметника на жертвите на Ходжалинския геноцид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай