Понеделник,

Меркел пред капаните на новата коалиция

От: Администратор -
Меркел пред капаните на новата коалиция
A
A
A

Изборите в Германия са изключително любопитни по две причини. Първата, разбира се е, че с четвъртата си победа госпожа Меркел се изравни с историческите фигури в следвоенна Германия. Но пред нея е бъдеще с неясни параметри, тъй като мандатите, с които управляваше тя досега, бяха свързани с голяма коалиция или такава със Свободната демократическа партия. Затова можеше да се направи сравнително точна и ясна прогноза за приемственост, устойчивост, промени и прочие направления. В случая на тези избори подобна перспектива отсъства.

Разбира се, изключвам перспектива с голяма коалиция, тъй като социалдемократите по-скоро заявиха, че не желаят голямата коалиция да продължи, тъй като очевидно дългото пребиваване във властта като по-малък партньор води до загуба на популярност. Вероятността обаче Християндемократите като първа сила да се съюзят с Либералите или със Зелените, а най-вероятно ще е необходима тройна коалиция, ще направи новия мандат на Меркел изключително труден. Да се съберат в една коалиция Свободните демократи и Зелените, просто аз не си го представям. Може би немците като уравновесени и спокойни хора си го представят, но то няма да бъде без цена.

Това е голямата въпросителна, свързана с резултатите

Следващият важен елемент от тези избори е високият резултат за "Алтернатива за Германия", която е трета сила. Колкото по-дълго управлява, и това е очевидна зависимост, една голяма коалиция от основните партии, толкова по-вероятно е крайна популистка формация да получава растяща популярност.

Затова за "Алтернатива за Германия" не е важен сегашния резултат освен, че ще има значителна парламентарна група. По-важна е перспективата.

Аналогиите с идването на Хитлер на власт,


който първо е малцинство, но след това печели следващите избори, са очевидни, но тази аналогия не е съвсем основателна. Все пак Германия през 1931 г. и сега са съвсем различни неща.

Но присъствието на "Алтернатива за Германия" в Бундестага като най-голяма опозиционна партия, ще бъде знаково. Т.е. за госпожа Меркел и двата сценария не са много гладки. Ако тя направи голяма коалиция, ще отвори хоризонти за много агресивна кампания на "Алтернатива за Германия". Ако пък направи тройна коалиция, т.нар "Ямайка" ( по цветовете на ямайското знаме - черно, зелено и жълто), тя

ще има твърде много трудности, за да управлява достатъчно гладко и без кризи

Тя ще трябва да съчетава несъчетаемости. В Германия обаче много невъзможни неща се оказват съвсем лесни за разбиране. В случай, че се повтори голямата коалиция, рискът е на следващите избори дали тя няма "да постели" на "Алтернатива за Германия" за още по-голям резултат.

От гледна точка на Европа най-неустойчив е сценарият на тройната коалиция, която да поеме властта в Германия. Свободните демократи имат особено отношение към Русия, по въпроса за Крим. Зелените също са в една обла позиция- те искат да избягат всякакъв възможен конфликт с Москва и ще създадат повече главоболия на госпожа Меркел от тези, които й създава Шрьодер като наемник на най-мощната руска държавна компания.

Ако Либералите и Зелените се окажат част от властта, те спокойно могат да изкачат високо в дневния ред въпросът за решаването на Кримската криза в полза на Русия. И двете партии имат уклончиво мнение по въпроса. Либералите твърдят- ами след като това е фактическото положение, ние бихме били готови да признаем Крим за фактическо, без правни основания, владение на Руската федерация.

По въпроса как немските избори ще повлияят на отношенията между Париж и Берлин трябва да отчетем, че френският президент Макрон има да пише домашно. Той в момента се опитва да промени бюджетната политика и социалното законодателство. И мисля, че каквато и да е конфигурацията в Германия, тя ще се опита да насърчи подобна политика на Макрон, ще я подкрепя публично.

В крайна сметка резултатът от изборите в Германия отразява политическата култура на едно ново поколение - това, което все по-малко помни Студената война, разделението и т.н. Или пък тези, които го помнят, са го позабравили. Факт е обаче, че следващите избори вече ще бъдат доминирани от поколението след падането на Берлинската стена.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички