Меркел пред капаните на новата коалиция

Присъствието на "Алтернатива за Германия" в Бундестага като най-голяма опозиционна партия е знаково

Меркел пред капаните на новата коалиция | StandartNews.com

Изборите в Германия са изключително любопитни по две причини. Първата, разбира се е, че с четвъртата си победа госпожа Меркел се изравни с историческите фигури в следвоенна Германия. Но пред нея е бъдеще с неясни параметри, тъй като мандатите, с които управляваше тя досега, бяха свързани с голяма коалиция или такава със Свободната демократическа партия. Затова можеше да се направи сравнително точна и ясна прогноза за приемственост, устойчивост, промени и прочие направления. В случая на тези избори подобна перспектива отсъства.

Разбира се, изключвам перспектива с голяма коалиция, тъй като социалдемократите по-скоро заявиха, че не желаят голямата коалиция да продължи, тъй като очевидно дългото пребиваване във властта като по-малък партньор води до загуба на популярност. Вероятността обаче Християндемократите като първа сила да се съюзят с Либералите или със Зелените, а най-вероятно ще е необходима тройна коалиция, ще направи новия мандат на Меркел изключително труден. Да се съберат в една коалиция Свободните демократи и Зелените, просто аз не си го представям. Може би немците като уравновесени и спокойни хора си го представят, но то няма да бъде без цена.

Това е голямата въпросителна, свързана с резултатите

Следващият важен елемент от тези избори е високият резултат за "Алтернатива за Германия", която е трета сила. Колкото по-дълго управлява, и това е очевидна зависимост, една голяма коалиция от основните партии, толкова по-вероятно е крайна популистка формация да получава растяща популярност.

Затова за "Алтернатива за Германия" не е важен сегашния резултат освен, че ще има значителна парламентарна група. По-важна е перспективата.

Аналогиите с идването на Хитлер на власт,


който първо е малцинство, но след това печели следващите избори, са очевидни, но тази аналогия не е съвсем основателна. Все пак Германия през 1931 г. и сега са съвсем различни неща.

Но присъствието на "Алтернатива за Германия" в Бундестага като най-голяма опозиционна партия, ще бъде знаково. Т.е. за госпожа Меркел и двата сценария не са много гладки. Ако тя направи голяма коалиция, ще отвори хоризонти за много агресивна кампания на "Алтернатива за Германия". Ако пък направи тройна коалиция, т.нар "Ямайка" ( по цветовете на ямайското знаме - черно, зелено и жълто), тя

ще има твърде много трудности, за да управлява достатъчно гладко и без кризи

Тя ще трябва да съчетава несъчетаемости. В Германия обаче много невъзможни неща се оказват съвсем лесни за разбиране. В случай, че се повтори голямата коалиция, рискът е на следващите избори дали тя няма "да постели" на "Алтернатива за Германия" за още по-голям резултат.

От гледна точка на Европа най-неустойчив е сценарият на тройната коалиция, която да поеме властта в Германия. Свободните демократи имат особено отношение към Русия, по въпроса за Крим. Зелените също са в една обла позиция- те искат да избягат всякакъв възможен конфликт с Москва и ще създадат повече главоболия на госпожа Меркел от тези, които й създава Шрьодер като наемник на най-мощната руска държавна компания.

Ако Либералите и Зелените се окажат част от властта, те спокойно могат да изкачат високо в дневния ред въпросът за решаването на Кримската криза в полза на Русия. И двете партии имат уклончиво мнение по въпроса. Либералите твърдят- ами след като това е фактическото положение, ние бихме били готови да признаем Крим за фактическо, без правни основания, владение на Руската федерация.

По въпроса как немските избори ще повлияят на отношенията между Париж и Берлин трябва да отчетем, че френският президент Макрон има да пише домашно. Той в момента се опитва да промени бюджетната политика и социалното законодателство. И мисля, че каквато и да е конфигурацията в Германия, тя ще се опита да насърчи подобна политика на Макрон, ще я подкрепя публично.

В крайна сметка резултатът от изборите в Германия отразява политическата култура на едно ново поколение - това, което все по-малко помни Студената война, разделението и т.н. Или пък тези, които го помнят, са го позабравили. Факт е обаче, че следващите избори вече ще бъдат доминирани от поколението след падането на Берлинската стена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай