Медийни гиганти с интерес към България

Медийни гиганти с интерес към България | StandartNews.com

Благодарение на нарастващия успех на своята английска версия (www.standartnews.com/english) в представянето на възможно най-балансираните новини за Източна Европа, "Стандарт" беше сред една от малкото европейски медии, поканени на Конференцията на разследващи репортери и редактори 2014 (IRE 2014). Форумът се проведе в Сан Франциско между 26 и 29 юни.

Основни спонсори бяха "Блумбърг" и "Гугъл", присъстваха медийни гиганти като "Ню Йорк Таймс", "Гардиън", "Би Би Си", "Уол Стрийт Джърнал", "Си Ен Ен" и "Ен Би Си" и "Ей Би Си Нюз". Имах уникалния за Източна Европа шанс като редактор на английската версия на StandartNews.com да присъствам на отлични презентации, както и да поставя "Стандарт" на международния дневен ред на медиите. За разлика от своите конкуренти, StandartNews English не е насочена към възможно най-широката публика, а се фокусира върху интересите на българи в чужбина, инвеститори, дипломати и международни журналисти, когато те се нуждаят от балансирана, качествена и в същото време интересна информация за България и света.

Първоначално тази елитна група на медийните гиганти, в която всеки познава всеки от години, не беше благоразположена към нови лица от Източна Европа. Получавах предимно покровителствени усмивки, но от любопитство и може би скука започнах да задавам въпроси след всяка от презентациите. Въпроси, които повдигаха вежди. Въпроси за "Южен поток", променящата се роля на Русия в света, намесата на САЩ в Украйна и начина, по който Вашингтон и Москва използват България като арена в тяхната битка за надмощие.

На втория ден най-неочаквано някой ме потупа по рамото и ме заговори по един от въпросите ми. Оказа се, че е представител на ОССЕ, от групата, чиито наблюдатели наскоро бяха отвлечени в Украйна. Тази среща бе последвана от друго "потупване", след това трето и четвърто. До края на деня си бях раздала всичките визитки. Осъзнах, че наистина има значителен интерес към България, особено ако новините са представени по алтернативен начин. Това са именно принципите на новата английска версия на "Стандарт", която започна като проект само преди година и сега набира скорост с рекордните 40 000 четения на статия.

На следващия ден проведох приятелски разговор с професор в Станфорд. За енергийната сигурност на САЩ и обосноваността на плановете им да изнасят газ за Европа. Междувременно ключов момент от форума бе, когато подалият оставка главен редактор на в. "Ню Йорк Таймс" Джил Абрамсон и Доминик Руше от в. "Гардиън" обсъждаха последиците на аферата "Сноудън" и опасността от шпиониране и цензура. След дебата Доминик Руше, миналогодишният носител на наградата "Пулицър" за репортажа за Едуард Сноудън, се съгласи да разговаря с мен неформално за "Южен поток" и причините Америка да иска да го спре. Руше се съгласи с тезата на StandartNews English, че конфликтът между САЩ и Русия започна, след като Москва приюти бившия сътрудник на американското разузнаване Сноудън и, че този конфликт има изключително вредно въздействие върху икономиката на България и на региона като цяло. Руше също така и се съгласи да поддържаме връзка в случай, че "Гардиън" реши да поеме репортажа.

StandartNews English и марката "Стандарт" като цяло беше удостоена с различни предложения за споделяне на съдържание и безценни контакти. Но по-важното е, че може би английската версия на Агенция "Стандарт" вече се счита за една от най-качествените англоезични медии от региона и ще бъде цитирана от колеги от цял свят, за да бъде представена една по-балансирана картина на България и Източна Европа като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай