Матура и за чиновниците

Матура и за чиновниците | StandartNews.com

В последните години се докарахме дотам, че за добре проведена матура вече се смята тази, в която министерството не е допуснало грешка. Макар че е по-логично грешки на изпита да не допускат учениците.

Е, тази година министерството сбърка. Макар и технически. Поредната драма с разместена графика в теста по български разбуни духовете - трябва ли или не трябва да имат две точки децата, които са се подвели по грешката и не са отговорили вярно на въпроса. А правилният въпрос в случая трябваше да бъде "Защо изобщо я има графиката?" На практика въпросът за производството на велосипеди, на който децата е трябвало да отговорят, може спокойно да бъде решен и без нея - има текст, който хлапетата да прочетат, и възоснова на него да нанесат вярната дума. Освен това целта тук е да се провери лексикалната култура на децата - самото министерство във витиеватото си становище признава, че графиката няма отношение към това. Ами тогава защо я сложихте? Какво търси в тест по български език и литература графика за производството на велосипеди и автомобили и какви точно граматически знания проверява? Или просто се опитваме да се сложим на Европа, която непрестанно ни критикува, че по международните проучвания българчетата се проваляли, точно защото не можели да работят с графики и схеми.

И го направихме типично по български - сложихме им графика, която не просто не носи никаква информация, а носи точно обратната на това, което е написано в текста. Децата, които са я разчели, би трябвало да се чувстват доста объркани какво иска от тях министерството. Или може би по този начин получават първия си житейски урок - "Не ме гледай какво ти показвам, а слушай какво ти говоря". Полезно знание за човек, който живее в българската действителност, но защо на изпита? Може ли някой смислено да обясни коя точно от езиковите компетентности на детето се доказва, ако то разчете графиката? Просветните чиновници май не успяха.

Отделен е въпросът доколко е смислено решението да преразгледаме оценките на децата, само ако определен процент от тях са отговорили грешно. Ако над 10 на сто от учениците отговорят на друг въпрос, че "Под игото" не е написано от Вазов, ще преразгледаме ли авторството на романа? В момента всяко решение на просветното министерство е нож с две остриета - ако напише две точки на всички, ще ощети онези, които са дали верен отговор, като приравни и сгрешилите с тях. Ако не даде двете точки, ще излезе, че наказва децата за собствения си гаф. Каквото и да реши министерството обаче, може би трябва да преразгледа начина, по който формулира тестовите въпроси. Иначе скоро децата няма да са наясно по какво точно държат изпити - след като с математически знания откриват грешки в тест по български, а в задачите по математика често липсват запетайки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай