Понеделник,

Локум от Брюксел за обща употреба

От: Failed to load user -
1839
Локум от Брюксел за обща употреба
A
A
A

Борис Попиванов, политолог

Особеното на този евродоклад е, че той е първият, отдалечен от своите предшественици с доста голям период от време - година и половина. Както знаем, досегашната тактика бе на шестмесечни доклади. Затова можеше да очакваме от него нещо по-различно и мащабно като обобщения. Но виждаме същите констатации, на които бяхме свидетели през изминалите седем години - за проблеми в правосъдието, за защита на сигурността и вътрешния ред. Едни и същи неща, обогатени с конкретни примери от последните години, които обаче не променят еднотипното звучене на доклада. България наистина не се е придвижила особено през изминалата година и половина. Затова от Брюксел не ни съобщават никаква новина, а очевидната истина за всички български граждани, което едва ли би могло да ни утешава.

На този етап ми се струва малко вероятно в близко бъдеще да видим особено драматични промени в тази ситуация. Различното на този доклад е, че този път той се простира върху действията на три правителства и отразява много сложна, динамична и променяща се вътрешнополитическа конюнктура в България. Затова ще бъде доста по-лесно на отделните политическите сили - настоящи и бивши мнозинства, да не поемат отговорност за направените негативни констатации. Всъщност вече чуваме коментари в тази посока, които обаче тепърва ще се разрастват. Кабинетът на Бойко Борисов ще настоява, че няма отношение към констатациите в доклада, защото по негово време не са спирани оперативни програми и България тогава е била в стабилно положение. Обратно, правителството на Пламен Орешарски ще отбелязва, че твърде кратко е управлявало, за да бъдат заключенията в доклада на негов гръб и нещо повече, че те се дължат основно на действия, предприети именно през последното полугодие, и са свързани с промяна на настоящия кабинет. Тоест, без всякакво съмнение, докладът ще бъде използван за размяна на вътрешнополитически любезности.

Но се съмнявам, че той ще предизвика твърде сериозен и значим обществен дебат у нас. Спомняме си как по времето на Тройната коалиция и при първите две-три години от управлението на Борисов евродокладите бележеха календара на българската вътрешна политика. В седмиците преди и след тяхното оповестяване се водеха ожесточени и напрегнати вътрешнополитически схватки по отношение на коментарите в тях, на разкриването на отговорността и вината за негативните констатации. Тогава докладите на Еврокомисията влизаха изцяло в политическия ни живот. Сега обаче вътрешнополитическата битка е излязла от този коловоз и според мен докладът съвсем скоро ще отшуми като повод за вътрешни дразги и ще бъде заместен с други проблеми и скандали най-вече с цялостното напрежение около наближаващия евровот. Трябва да се отбележи още, че този доклад бива оповестяван през последните месеци от работата на настоящата Европейска комисия и преди евентуалната промяна и преконфигурация на европейските политически върхове. Откъдето ще се счита, че основното, което ще засяга отношенията ни с Брюксел, трябва просто да бъде отложено във времето и ние да му обърнем внимание след месец май. Това разбира се ще бъде грешка, защото този тип мониторингов механизъм е по-слабо обвързан с политическите промени в Европейския съюз и много повече с действията на постоянна и действаща администрация, която не се влияе толкова много от политическата конюнктура, както родната ни администрация например. Няколко дни само ще се говори за този доклад, настоящите управляващи ще обвиняват ГЕРБ, а те ще им връщат топката към техните действия и скандали от последните месеци. А основният коз на правителството ще бъде аргументът, че те са допринесли за възстановяването на някои демократични норми и стандарти, които са били силно застрашени при управлението на ГЕРБ, особено тези във връзка с разделението на властите. Въпреки това мисля, че и опозиция, и управляващи в момента осъзнават, че не могат да използват този доклад в своя полза. Затова той ще бъде изоставен като тема на вътрешен сблъсък.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички