Кризата в САЩ диктува пазара

Всяко поскъпване на златото може да се използва за продажба

Кризата в САЩ диктува пазара | StandartNews.com

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП "Бул Тренд Брокеридж" ООД
trader.bulltrend.bg

Случващото се в САЩ и в американската икономика винаги е заемало централно място в стратегиите на инвеститорите на финансовите пазари. През последните седмици първостепенна по значимост актуална тема за пазарите беше кога ще започне намаляването на програмата за изкупуване на активи от страна на централната банка на САЩ - Федералният резерв. ФЕД всеки месец изкупува книжа - държавни облигации, ипотечни облигации и др. на стойност 85 млрд. долара. Това е процес на вливане на ликвидност във финансовата система, популярен като "печатане на пари", който цели да направи по-устойчиво икономическото възстановяване.

След като ФЕД отложи постепенното си оттегляне от програмата, сега на дневен ред дойде спирането на работата на правителствените служби, която стана факт от 1 октомври, след като републиканското мнозинство в Камарата на представителите (долната Камара на Конгреса) отказа да приеме предложения от демократите и президента Обама бюджет, в който най-спорната точка е реформата в здравеопазването. На този етап ефектите от политическата криза в САЩ върху пазарите са лимитирани, тъй като и ефектът върху икономиката за сега е минимален. Усеща се известна несигурност, акциите поевтиняват, доларът също, но засега не се случва нищо чак толкова извънредно, напротив пазарите се движат в унисон с вече очертаните краткосрочни тенденции. Ако обаче компромис не бъде направен в следващите няколко дни, ситуацията може да излезе извън контрол, още повече, че след средата на месеца САЩ ще достигнат тавана на дълга, който могат емитират. Ако той не бъде повишен, американското правителство ще трябва да обяви фалит и да спре плащанията по старите си облигации, което може да доведе до сериозни турболенции на пазарите и като минимум поне краткосрочни силни ценови изменения. В дългосрочен план това може да ерозира репутацията на САЩ на първокласен кредитополучател, което може да бъде сериозен проблем за икономика, работеща на кредит, каквато е американската. През есента на 2011 г. спорът между двете основни политически сили в САЩ доведе до понижаване на кредитния рейтинг на страната и спад от 19% на популярния борсов индекс S&P 500. Над 20 месеца американският пазар на акции не е отбелязвал понижение от над 10%, а съвсем наскоро регистрира поредната си рекордна стойност. Някои инвеститори се възползват от момента и предпочитат да приберат натрупаните печалби. За други липсата на компромисно решение между демократи и републиканци е просто още едно събитие, което понижава временно цените на акциите и дава възможност за покупки на по-атрактивни нива преди пазарът да отбележи поредния си рекорд. Въпрос на време е, да разберем кой е бил прав, но така или иначе правилото е, да се следва тренда, а не да се правят опити да се продаде на върха или да се купи на дъното.

При златото също имаме ясен низходящ тренд и всяко корективно поскъпване може да се използва за продажба. Не така прости са нещата при американския лек суров петрол, който в последните седмици поевтинява, коригирайки близо шестмесечното си поскъпване до 112,20 долара. Спадът от 10% от върха в края на август при сирийската криза може и да е достатъчен и поскъпването да се възобнови, но не по-малко вероятно е понижение към по-равновесните 95-97 долара.

Комплицирана е ситуацията и на еврото. Единната валута определено е във възходящ тренд спрямо долара през последните няколко месеца, но по-голямата картинка ни показва, че котировките са се приближили до максимума от началото на годината около 1.37 долара за евро, който може да се окаже труден за преодоляване на този етап.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай