Корупцията като природно бедствие

Антоний Гълъбов, социолог

Корупцията като природно бедствие | StandartNews.com

За в. "Стандарт" проф. Антоний Гълъбов, социолог

Общите тенденции през изминалите години, които регистрира последното изследване на "Трансперанси интернешънъл", показват, че нараства чувствителността към корупцията. Това е до известна степен причина тя да се вижда по-ясно като риск пред общественото развитие. В същото време нямаме подобно нарастване на увереността на гражданите, че институциите, които са ангажирани с противодействие на корупцията, ефективно могат да я ограничат.

Същественият проблем е в това, че в тези условия имаме институционален ентусиазъм в създаването на всякакъв вид програми, стратегии и действия, които за съжаление обаче не успяват да запълнят тази пропаст между усещането за нарастване на корупцията и усещането за неефективност на противодействието й.

Има още един аспект, който ми се струва много важен. Преди години формулирахме тезата, че корупцията от проблем започва да се разбира като всеобщо обяснение. Корупцията престава да бъде виждана там, където тя реално съществува. Тя се превръща в световно, глобално обяснение на всичко. Това е проблем, защото, ако за обществения интерес корупцията е риск, много важно е да знаем къде точно се намира този риск. Представата за това, че корупцията е навсякъде, обездвижва гражданската енергия. Тя обезсмисля всяко гражданско усилие, защото всички са корумпирани.

Големият съществен проблем е в това действително да осветлим местата, в които наистина корупцията реално съществува. Защото в противен случай в момента, в който решим, че живеем в изцяло заразена среда, няма никакъв смисъл да се обръщаме към институциите, да търсим тяхното съдействие и да подаваме и сигнали към тях. Именно за това резултатите по отношение на готовността на гражданите да сигнализират за корупция, са много тревожни. В българската практика имаме много подобни институции, които формално се водят със сравнително добър обществен авторитет и в същото време готовността да се обръщаме към тях остава критично ниска.

Така че общият извод като че ли е в това, че в съвременното интернет общество възможността за много бърз обмен на данни и информация създава един глобален феномен, в който корупцията започва наистина да се възприема като природно бедствие. Тя започва да се мисли като интегрален елемент от съвременното глобално общество. Това е нов феномен, който единствено изследването на "Трансперанси интернешънъл" може да регистрира. Всеки от вас, който е гледал "Уолстрийт 1 и 2", филмите с достатъчно известни американски актьори по отношение на финансовата и икономическа криза, си е давал сметка за това колко напред в световните проблеми излиза корупцията. Тя започва да се мисли като неразделен елемент на съвременното общество, като източник на глобална заплаха. И едновременно с това нито има повишаване на доверието към националните институции, нито има достатъчно сериозни основания да се приеме, че на наднационално равнище съществуват институции, които биха могли да спечелят доверието на гражданите за ефективното противодействие на корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай