Константинов: Всяка власт иска контрол на парите

д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър

Константинов: Всяка власт иска контрол на парите | StandartNews.com

Продължаващите трета седмица протести почти засенчиха всичко останало, включително и случващото се в здравеопазването. А там вървят процеси в унисон с цялата ни политическа ситуация. След кратко подгряване на общественото мнение от страна на политици и с любезната сервилност на Българския лекарски съюз (БЛС) беше отстранен управителят на НЗОК. Не ме разбирайте погрешно, не се готвя да защитавам Пламен Цеков. Няма причина да го правя.

Не виждам нищо лошо в държава, където Здравната каса е монополист, управляващите да искат да поставят свой човек за неин управител. Без съдействието на единствената каса, реално държаща всички пари за здравеопазване, никаква държавна политика не може успешно да се осъществи. Вероятно за това всеки, който е идвал на власт досега, е променял ръководството на НЗОК.

Лошото обаче е, че не са това доводите, с които се сменя управителят й. Вместо тях се търсят поводи в плащания, дългове, отправят се обвинения, че е политическо назначение (каквото винаги са били шефовете на НЗОК и какъвто без съмнение ще бъде и следващият) или се позовават на искания на БЛС. Няма лошо и въпросният лекарски съюз да не приема безумната финансова методика на вече бившия управител на НЗОК и да я оспорва. Но е лошо да иска оставката му заради липса на диалог и прозрачност в работата, при положение че пламенно е защитавал от оставка предишния управител на касата.

А по онова време освен с бонуси НЗОК беше известна с многократно по-голямата си непрозрачност, като диалогът се състоеше в интриги срещу други институции. Тези действия са демонстрация на безпринципност и лични интереси. Но ако поведението на ръководството на БЛС засяга и е повод за срам единствено на членовете му, то държанието на управляващите политици засяга цялото общество. А то очаква от тях откритост и отговорност. Кадровите промени трябва да се правят, като се назовават истинските причини за тях. За да знаят всички какво да очакват от новите лица и да контролират резултатите. Само така може да се носи отговорност при неуспехи или да се трупат дивиденти при успехи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай