Иде правителство с малко и за малко

Срещу Доган се появи нова форма на насилие - символичното убийство

Иде правителство с малко и за малко | StandartNews.com

На Националната конференция на ДПС се случи нещо крайно емоционално натоварено и затова не се видяха две неща. Казват, че Христо Ботев е първият отвлякъл моторно превозно средство, което не знам дали е вярно. Българин е измислил жанр, който сега наричат тероризъм, но тогава са го наричали с по-различни думи. Сега у нас за пръв път стана атентатът на новото време - символичното убийство. Оставям настрана малоумните твърдения, че Ахмед Доган сам си е организирал нападението. Лидерът на ДПС в този момент слиза от власт и прави най-силния политически доклад в новата ни история и е комично на средата на своята реч да си организира стрелба.

Пред очите ни възникна нова форма на насилие, приемлива за хората. Ако го бяха застреляли, всички, които го мразят, пак щяха да пишат по форумите какъв гад е бил, но някак не можеш да приемеш, че са застреляли човек, докато говори. Измислено е приемливо убийство, защото оръжието не е гръмнало. Всъщност пистолетът е трябвало

 

да издаде звук и да пръсне пипер

 

Тоест да има и физически последици, но така дозирани, че да не отблъснат хората. Досега имаше подобни форми - замеряне на политици с торти, хвърляне на обувка по Джордж Буш, които представляват оскверняване. Това е стигане до края - убийство, но без самото убийство. Боя се, че този акт ще има продължение - това е тероризъм от нов тип.

Оттеглянето на Доган беше промислен, много трудно организиран ход, който срещна съпротива от неговите хора, защото е много опасен за ДПС. Движението има изключително сложна съдба - то възниква в нелегалност. В първите си легални прояви след 1990 г. се ползваше с някаква руска подкрепа, която така и не разбрахме откъде се появи, но по-късно изчезна. Отношението на американците към ДПС обаче се запази до ден днешен. Възникна като диктаторска партия около много силен лидер, но и това се оказа, че не е съвсем така - видяхме, че около Доган растат хора. Тя възникна като партия на философ. Доган сам веднъж каза, че това е машина.

 

Машина за самозащита на тези хора

 

за излъчване на техен елит, бизнесмени, национално и международно представителство. Движението има много силна младежка организация и обхваща половината турци в България. Тази машина е правена по тялото на Доган и неговото излизане е много проблематичен въпрос. Неслучайно той излиза, но не напълно. Той не посмя да смени поколението, страхувайки се от разпад. Разпадът е реална опасност за ДПС и първият въпрос, който Лютви Местан трябва да решава. Движението e диктаторска партия и този тип власт никога не се дава по този начин, той се взима. Доган подложи ДПС на риск, защото, както се видя, омразата срещу него е достигнала пределни стойности. Това сме го виждали само при Андрей Луканов. Той е вторият сатанизиран политик до степен, че при нападението публиката не реагира в полза на Сокола. Публиката реагира човекоядски. Докарал се е дотам, че освен да напусне бара, нищо друго не може да направи.

Речта му е силно политическо завещание с две послания, които не знам дали ДПС ще може да удържи. Първото е: "Бъдете опозиционни". Второто е срещу Турция и антиислямско. Проблемът е дали един по-слаб лидер би могъл да удържи тази линия.

След референдума за нова АЕЦ имаме нова политическа ситуация, но нямаме развръзка в душата на българите.

 

Нямаме решение как да живеем, няма спасителна идея

 

Хората не толкова искат Станишев или Борисов, а се чудят какво да правят. Нацията няма идея. По тази причина и двете потенциално взимащи властта партии (ГЕРБ и БСП) могат да я вземат с малко и за малко, което е крайно нестабилна формула на властта.

По тази причина  опозиционните партии обсъждат властта именно като непартийна власт. Местан говори за "правителство на приоритетите", а Станишев - за "правителство на националната отговорност". Тоест и двамата се мъчат да напипат непартийна формула за управление - не коалиционна, а някаква друга. Процесът е незрял, защото те самите още не знаят резултатите от изборите.

Бойко Борисов пък продължава да седи в плен на дълбоко погрешната идея да управлява с малки сателити. Той иска да повтори ситуацията от 2009 г., само че съзнателно, докато първия път стана случайно. Премиерът тогава не знаеше, че ще развали РЗС и "Атака" и ще вземе депутати от тях. Сега тръгва към абсолютно същото решение и си отглежда маляци. Какво ще ги прави тези малки сателити? Това няма да е истинска власт, тъй като няма да е получена от народната душа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай