И английските туристи вършат бели, но ги търпим

И английските туристи вършат бели, но ги търпим | StandartNews.com

Изказването на лидера на британската партия за независимост Найджъл Фараж, че ако беше българин, веднага щеше да си стегне багажа за Острова, разбуни духовете у нас. Българите се засегнаха и от изказването му, че не ни иска в страната си - Англия. Прав ли е г-н Фараж да съди всички българи? И изказването му проява на нетолерантност ли е? Това запитахме преводачката Мариана Хил, женена за англичанин, и политолога Димитър Аврамов.

Политически финт в кризата

Мариана Хил, преводач

Световната криза е толкова трудна за решаване, че политиците сменят много умело темата. Вместо британските държавници да предложат  изход от увеличаващата се безработица, от това, че 25% от децата, които завършват университетите там, остават без работа и нямат бъдеще и реализация в Англия, те обръщат на 180 градуса проблемите. И ги пришиват на България и Румъния. Така че това е един умел финт, за да се забрави, че политическата класа няма работеща  формула срещу кризата.

Аз никога не съм се чувствала обидена от това какво мислят англичаните за българите. Защото още през 1986 година, когато ме представиха като съпруга на Кенуъд (б.а. мъжа на Мариана Хил, който е  англичанин), всички казваха: "Леле, колко интелигентно момиче. Жалко, че се е родило и живяло в България!" За мен това не е нещо ново. Англичаните са островитяни, те наричат французите жабари, наричат германците фрицове... Съвсем нормално е - те са една островна държава и това е тяхната култура.

В момента те просто използват икономическите проблеми и настройват общественото мнение към една определена група хора, която е достатъчно малка и достатъчно далече, за да може някой да се противопостави и да излезе с контрааргументи.

А относно това как трябва да реагираме - ще ви кажа! С насмешка. Всъщност англичаните не са най-обичаните туристи в много държави. Но ние в България си ги взимаме, нали? Независимо от техните недостатъци и проблеми. Нищо от това, че ни чупят главите с камъни в баровете на Черноморието.

Не бива да изнасяме проблемите си навън

Димитър Аврамов, политолог

Великобритания е отворена страна и наистина в икономическата криза на хората там им е трудно. Ние трябва да разбираме страховете им, че може да има силна емигрантска вълна.

Веднага обаче искам да подчертая, че въпросният политик - г-н Фараж, няма представителство в парламента. Представете си примерно българската "Атака" след 7 или 8 години, когато не е в парламента. Този човек се изказа много неадекватно и си позволи да говори неща, които не са в унисон. Например от една страна каза, че ако беше българин, ще си пакетира багажа и ще си тръгне заради нещата, които се случват в България. От друга страна твърди, че Англия не иска чужденци. Къде да отидат тези хора - на Луната ли?

За добро позицията на британското правителство е ясна - няма да има нови ограничения за никого. Тоест Великобритания ще спазва поетите ангажименти като страна член на Европейския съюз.

Със сигурност обаче Лондон ще направи необходимото, за да може социалната им политика да се отнася за хора, които наистина се нуждаят от нея. Така че гражданите, които са се запътили натам, трябва да са наясно, че отиват да работят според местното законодателство. Трябва да започнем да гледаме на Европа като на България. Трябва да сме по-отговорни, когато сме  в друга европейска страна.

Мисля, че истерията около тази история бързо ще отшуми. И смятам, че няма официална позиция на основните британски партии срещу българите и румънците.

В случая правителството ни реагира адекватно. Трябва да се фокусираме върху това сами да си решаваме проблемите, а не да ги изнасяме навън, в други страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай