Губим, ако няма "Южен поток"

Губим, ако няма "Южен поток" | StandartNews.com

Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ

Мисля, че България губи от решението на Русия да закрие проекта "Южен поток". Но, за съжаление, България е член на ЕС и трябва да се съобразява с мнението на Брюксел. Казвам за съжаление, тъй като "Южен поток" наистина е един добър проект за България. Дори и транзитните такси да не са толкова големи, колкото ги обяви президентът Владимир Путин - лично аз смятам, че има някаква грешка в цифрата, най-малкото "Южен поток" щеше да бъде една диверсификация на доставките на газ за България. Защото през годините всяка зима ние треперим дали Украйна няма да спре отново газа и да предизвика нова газова криза.

Смятам, че пренасочването на газопровода през Турция в никакъв случай не е по-скъп вариант за Русия. Турция е голям и ще става все по-голям консуматор, тъй като турската икономика се развива с много впечатляващи темпове. Така че Турция съвсем спокойно може да се превърне в един голям транзитен център, тъй като оттам природният газ може да отиде в други съседни страни - не говоря само за Гърция. Не мисля, че досега са похарчени кой знае какви големи средства от бюджета на проекта "Южен поток", така че руснаците могат без някакви значими загуби да пренасочат газопровода към Турция.

Надявам се да продължим преговорите с Брюксел и с Москва и да търсим някакво компромисно решение, за да защитим националния си интерес. Защото въпросът не е да се правят точни сметки дали ще печелим 30, 50 или 60 млн. евро на година. С проекта "Южен поток" ние просто щяхме да транзитираме природен газ, да имаме някаква минимална печалба и най-вече да имаме гарантирани доставки, а също и възможност да договорим по-добри цени. Докато сега, в тези обтегнати отношения, аз не съм убеден, че е най-добрият момент да се преговаря за цените.

На този фон смятам, че у нас отново трябва да се отвори темата за шистовия газ, тъй като вече много държави, включително и в Европа, започнаха проучвания и добив. Да, винаги има някой, който протестира, независимо дали разбира, или не разбира срещу какво, но вече е факт, че примерно една Полша се откъсна от газовите зависимости на базата на шистовия газ. Не знам доколко са верни слуховете, че протестите срещу шистовия газ са били спонсорирани от Русия, но по принцип у нас всичко е възможно. Тук има страшно много обществени организации, които работят по такива схеми. За съжаление винаги така се получава - да сме в ролята на пешка в голямата игра между руснаци и американци. Явно сме много малки и не умеем да защитаваме добре нашите национални интереси.

Българската индустрия има нужда от стабилност. устойчивост, от някакви гаранции за предвидимост за следващата година. Вярвам, че ще ги получим с работата на правителството, тъй като то е съставено от хора с опит като премиера Бойко Борисов, който прояви силен характер да сформира такава шарена коалиция.
Самият факт, че вече започна изплащането на средствата на вложителите в КТБ просто нямаше да се случи, ако България нямаше правителство.

Мисля, че няма бизнесмен в България, който по някакъв начин да не е бил притискан през годините. Винаги се намират хора, които идват и правят някакво странно предложение. Преди повече от десет години при мен дойде представител на една от управляващите тогава партии, впоследствие дойде и политик от партията. Направиха ми предложение, тъй като явно на тях им трябваха някакви пари. По време на разговора аз им казах: "Извинявайте, но аз не виждам всъщност вие с нещо да ми помагате", а техният отговор беше: "Ти не разбра ли за какво говорим?! Ти ще си платиш, за да не ти пречим!". След този и много други подобни случаи ние с брат ми гледахме да структурираме бизнеса така, че да бъде насочен към пазари, които не зависят от държавата, така че колкото се може по-малко да сме зависими от държава и политици. Общо около 7000 души работят за нашите компании у нас и в чужбина, като средната заплата на работещите на територията на България е доста над 1000 лева.

По принцип КРИБ няма възражения да бъде увеличена минималната работна заплата, защото това ще изкара на светло доста фирми, които продължават да работят, като плащат официално само минимална работна заплата, а останалото дават на ръка. Единственото условие на КРИБ обаче е минималната работна заплата да бъде отвързана с фиска. Защото в момента има към 120 глоби, които са вързани с минималната работна заплата и всяко едно такова увеличение допълнително натоварва индустрията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай