Понеделник,

Газовата прошка на намусения Путин

От: Администратор -
100
Газовата прошка на намусения Путин
A
A
A

Да идеш на крака при Големия брат, с когото вече сте в различни семейства, да изтърпиш гнева му за стари разправии и даже да искаш да си тръгнеш с подарък от него. Звучи доста самонадеяно, но горе долу така изглеждаше мисията на Бойко Борисов в Русия преди да изкара няколко часа срещу стъкления поглед на стопанина на Кремъл.

На какво се надява българският премиер, потегляйки към Москва, стана ясно още в самолета, където той запретна ръкави и се зае да обяснява картата на бъдещия хъб "Балкан".

Газоразпределителният център, който е включен в списъка с проекти от общ интерес на Еврокомисията още от 18 ноември 2015 г., практически остава пълна химера без руски газ. Затова и главната цел на съкратената до 12 часа визита на Борисов в руската столица беше ясна: Путин да каже "да" на българското искане вторият ръкав на "Турски поток" да завие към България, а не към Гърция.

И руският президент го направи, макар и доста уклончиво, уточнявайки, че решението е взето след разговор по телефона с турския му колега Реджеп Ердоган. Същият е тежко скаран с Гърция и се доверява на Борисов като посредник в препирните му с ЕС. Затова и не е изненада, че Ердоган предпочита тръбата да завие към нашата граница.

Борисов побърза да обясни ползата от завоя на тръбата: още над 15 млрд. кубика руски газ, които заедно с идващите и в момента през Украйна почти още толкова,

ни дават шанс да бъдем търговци, а не просто транзитьори на газ

Еуфорията беше секната от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че още няма категорично споразумение, а за да се реализира идеята трябват гаранции от страна на Европейската комисия и от самата България. Това се възприе от мнозина като студен душ.

Трудно е обаче да се повярва, че Путин ще се отметне от дадената дума след като самият той няколко пъти упрекна България, че не е удържала договорката за "Южен поток" под натиска отвън. По този повод Борисов трябваше да изслуша още няколко жлъчни тиради от своя домакин. Както и забележката, че номерът с Големия брат, който плаща сметките, вече не върви.

Със сигурност Путин изглеждаше много студен и дори раздразнителен на пресконференцията след срещата в Кремъл, въпреки че неговият гост си посипа главата с пепел като призна, че поема вината за предишни провалени общи проекти, резултат от лоялното ни поведение към Брюксел.

Но всъщност управникът на Русия няма навик да е мил и любезен. Знае го даже и германският канцлер Ангела Меркел, която въпреки ужаса си от кучета трябваше през 2007 г. да изтърпи легналия в краката й лабрадор, с който Путин влезе при нея да преговаря в резиденцията в Сочи.

Макар и без прегръдки и "скъпи Бойко", с които му галят ухото големците в Европа, Борисов все пак постигна това, за което беше дошъл в Кремъл. Вратата за хъб "Балкан" се отвори, макар и да остават всички уговорки и въпросителни около инфраструктурата, която трябва да изградим, за да може да станем търговци на газ.
Като малко очакван бонус прозвуча и възможността, ако пазарът го предполага, да се пусне и директна тръба до България от морския участък на "Турски поток", което на практика повтаря трасето на пропадналия "Южен поток".
Отдавна е ясно, че

бившият Голям брат вече не дава нищо даром

Затова каква е разменната монета за завоя на "Турски поток" предстои да разберем. Путин каза, че Русия е готова да участва в наддаването за инвеститор на възродения АЕЦ "Белене". А вчера енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че един от възможните сценарии за Втора атомна у нас е изграждане на централата със заем от Русия.

Така Москва отпуска кредита и строи АЕЦ като в замяна прибира парите от продажбата на тока до изплащане на заема.

Темата остана малко встрани по време на пресконференцията в Кремъл, но пък може да се окаже ключа към затоплянето на отношенията с Русия. Въпреки натякванията на обкръжението на Путин, че Москва вече винаги ще има едно наум, когато прави бизнес с България.

Трябва да се отбележи, че подготвена от март или внезапна, визитата на Борисов дойде като логично продължение на новия курс на Европа към Москва заради охладените отношения с Тръмп. Визитите на Меркел и Макрон в Русия дадоха тон за това. Борисов прагматично се възползва и получи газовата прошка от Путин, гарнирана с обещаните 15 млрд. кубика руски газ. А последвалите спорове дали визитата на българския премиер е за фанфари или за окайване са политическа дандания.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички