Газовата прошка на намусения Путин

Борисов изтърпя тирадите в Кремъл, но постигна това, за което дойде

Газовата прошка на намусения Путин  | StandartNews.com

Да идеш на крака при Големия брат, с когото вече сте в различни семейства, да изтърпиш гнева му за стари разправии и даже да искаш да си тръгнеш с подарък от него. Звучи доста самонадеяно, но горе долу така изглеждаше мисията на Бойко Борисов в Русия преди да изкара няколко часа срещу стъкления поглед на стопанина на Кремъл.

На какво се надява българският премиер, потегляйки към Москва, стана ясно още в самолета, където той запретна ръкави и се зае да обяснява картата на бъдещия хъб "Балкан".

Газоразпределителният център, който е включен в списъка с проекти от общ интерес на Еврокомисията още от 18 ноември 2015 г., практически остава пълна химера без руски газ. Затова и главната цел на съкратената до 12 часа визита на Борисов в руската столица беше ясна: Путин да каже "да" на българското искане вторият ръкав на "Турски поток" да завие към България, а не към Гърция.

И руският президент го направи, макар и доста уклончиво, уточнявайки, че решението е взето след разговор по телефона с турския му колега Реджеп Ердоган. Същият е тежко скаран с Гърция и се доверява на Борисов като посредник в препирните му с ЕС. Затова и не е изненада, че Ердоган предпочита тръбата да завие към нашата граница.

Борисов побърза да обясни ползата от завоя на тръбата: още над 15 млрд. кубика руски газ, които заедно с идващите и в момента през Украйна почти още толкова,

ни дават шанс да бъдем търговци, а не просто транзитьори на газ

Еуфорията беше секната от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който заяви, че още няма категорично споразумение, а за да се реализира идеята трябват гаранции от страна на Европейската комисия и от самата България. Това се възприе от мнозина като студен душ.

Трудно е обаче да се повярва, че Путин ще се отметне от дадената дума след като самият той няколко пъти упрекна България, че не е удържала договорката за "Южен поток" под натиска отвън. По този повод Борисов трябваше да изслуша още няколко жлъчни тиради от своя домакин. Както и забележката, че номерът с Големия брат, който плаща сметките, вече не върви.

Със сигурност Путин изглеждаше много студен и дори раздразнителен на пресконференцията след срещата в Кремъл, въпреки че неговият гост си посипа главата с пепел като призна, че поема вината за предишни провалени общи проекти, резултат от лоялното ни поведение към Брюксел.

Но всъщност управникът на Русия няма навик да е мил и любезен. Знае го даже и германският канцлер Ангела Меркел, която въпреки ужаса си от кучета трябваше през 2007 г. да изтърпи легналия в краката й лабрадор, с който Путин влезе при нея да преговаря в резиденцията в Сочи.

Макар и без прегръдки и "скъпи Бойко", с които му галят ухото големците в Европа, Борисов все пак постигна това, за което беше дошъл в Кремъл. Вратата за хъб "Балкан" се отвори, макар и да остават всички уговорки и въпросителни около инфраструктурата, която трябва да изградим, за да може да станем търговци на газ.
Като малко очакван бонус прозвуча и възможността, ако пазарът го предполага, да се пусне и директна тръба до България от морския участък на "Турски поток", което на практика повтаря трасето на пропадналия "Южен поток".
Отдавна е ясно, че

бившият Голям брат вече не дава нищо даром

Затова каква е разменната монета за завоя на "Турски поток" предстои да разберем. Путин каза, че Русия е готова да участва в наддаването за инвеститор на възродения АЕЦ "Белене". А вчера енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че един от възможните сценарии за Втора атомна у нас е изграждане на централата със заем от Русия.

Така Москва отпуска кредита и строи АЕЦ като в замяна прибира парите от продажбата на тока до изплащане на заема.

Темата остана малко встрани по време на пресконференцията в Кремъл, но пък може да се окаже ключа към затоплянето на отношенията с Русия. Въпреки натякванията на обкръжението на Путин, че Москва вече винаги ще има едно наум, когато прави бизнес с България.

Трябва да се отбележи, че подготвена от март или внезапна, визитата на Борисов дойде като логично продължение на новия курс на Европа към Москва заради охладените отношения с Тръмп. Визитите на Меркел и Макрон в Русия дадоха тон за това. Борисов прагматично се възползва и получи газовата прошка от Путин, гарнирана с обещаните 15 млрд. кубика руски газ. А последвалите спорове дали визитата на българския премиер е за фанфари или за окайване са политическа дандания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай