Евтиното евро като спасение

Евтиното евро като спасение | StandartNews.com

"Економист"

На 14 януари еврото се понижи до 1,17 долара - стойността, на която единната валута бе въведена на 1 януари 1999 г. Този път чувствителното поевтиняване е постепенно, но по всяка вероятност ще се окаже и по-трайно. Достигането на паритет с долара тази година е доста правдоподобен сценарий. И политиката, и икономиката подкопават единната валута.

Непосредствената заплаха е политическа - несигурността за последиците от изборите в Гърция на 25 януари. Сириза, крайнолявата партия, която изглежда ще спечели най-много места в парламента, заявява твърдо, че иска Гърция да остане в еврозоната (както и много голямо мнозинство от гърците). Рисковете от ненадейно излизане обаче са реални. От по-висока минимална заплата до спиране на приватизацията - политическите мерки, които предлага лидерът на Сириза Алексис Ципрас, ще влошат състоянието на държавните финанси на Гърция и ще изискват още жонглиране, за да продължи страната да изпълнява задълженията си по спасителните пакети, от които зависи способността й да остане част от еврозоната. Дори Гърция да не излезе, предпазливите инвеститори може да се отърват от активите си в евро, а това би тласнало единната валута още по-надолу.

Настъпи дефлация (цените в еврозоната се понижиха с 0,2% до декември). Перспективите пред региона за икономически растеж изглеждат още по-слаби. Въпреки смрачаващата се картина обаче, няма признаци политиците да проявят смелост. Няма и големи идеи за даване на тласък на единния пазар или за насърчаване на инвестициите. Вместо това всички очи са насочени към ЕЦБ и

нейната готовност да печата пари

за да купува суверенни облигации.
На 14 януари Съдът на ЕС постанови, че купуването на суверенни облигации от ЕЦБ би било законно. Това трябва да направи по-лесно за централната банка да постави началото на програма за купуване на облигации в голям мащаб. В САЩ КО помогна за повишаване на цените на акциите и свали цената на кредитите за компаниите. Основният начин, по който КО вероятно ще прогони дефлацията, е чрез отслабване на еврото. Вносът ще струва повече, а износът и икономиката ще получат рамо. Всички ще спечелят, ако еврозоната избегне повторно изпадане в криза. Ако еврото обаче потъне още по-надолу, Европа по всяка вероятност ще разчита още повече на износа за своя икономически растеж.

Регионът вече спестява много повече, отколкото инвестира: благодарение на отстояваните от Германия строги мерки за икономии в периферните икономики и отказа й да увеличи инвестициите у дома, излишъкът на еврозоната по текущата сметка скочи до 2,5% от БВП. Това е гигантска промяна: през по-голямата част от 16-годишната си история еврозоната бе в баланс. В случай, че еврото поевтинее до паритет с долара, дори ако вътрешното потребление остане слабо, този излишък вероятно ще нарасне още повече.
Възходът и падението на еврото е достойна за съжаление история, а поуката от нея е, че

избягването на трудни решения си има цена

Когато времената бяха добри, европейските лидери се въздържаха от структурни реформи. По-слабата валута ще помогне, но тя е много по-малко добра от едно балансирано възстановяване на Европа, основано на сериозни инвестиции и вътрешни разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай