Европейската драма на комисарите

Европейската драма на комисарите | StandartNews.com

Маргарита Ралчева, журналист в ТВ "Европа"

Българката Кристалина Георгиева за втори път успя да спечели симпатиите на евродепутатите, които я изпитваха, за да преценят дали е достатъчно подготвена, за да поеме поста на заместник-председател на Европейската комисия. Тя отговаря на най-различни въпроси в продължение на 3 часа пред 70 депутати от комисиите по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси.

Самоуверена, почтителна и ненатрапчива, Георгиева даде да се разбере, че се е готвила сериозно за този изпит, а на въпросите на които не успя да отговори - обеща, че ще изпрати писмен отговор. Не може да се отрече обаче, че в тези въпроси нямаше нито агресия, нито дори заядливост от страна на депутатите от различните политически групи, напротив - имаше уважение и взаимна толерантност. Това изслушване нямаше нищо общо с онова на Румяна Желева през 2009-а, когато още преди въобще да се стигне до съществените въпроси, вече беше ясно, че тя е нарочена и няма да стане еврокомисар. Жалкото в онази ситуация бе не друго, а че зад провала й стояха български евродепутати от друга партия.

Не защитавам Желева, и аз мисля, че тя беше грешна номинация. Не одобрявам обаче начина, по който чрез Желева бе обругана и оплюта България. Тогава си мислехме, че едва ли някой друг кандидат за комисар някога би преживял подобен срам. 5 г. по-късно се оказа, че представителите на три от големите и важни страни в ЕС - Великобритания, Испания и Франция, могат да последват съдбата на Желева. Британският кандидат за комисар по финансовите въпроси Джонатан Хил бе изслушан тази седмица от депутатите, но се наложи да изживее унижението - да не бъде одобрен, а да бъде извикан на ново изслушване следващата седмица. Аргументите за това са, че не е бил достатъчно подготвен.

Освен това срещу него има обвинения в конфликт на интереси, защото до 2010 г. е бил консултант на различни финансови институции. Да го назначиш на този пост означава да пуснеш лисица в банковия курник, казват световните анализатори и не пропускат да отбележат, че банковият съюз отива в ръцете на човек, чиято родна страна никога може би няма да се присъедини към еврозоната. Според източници на "Даунинг стрийт" обаче Дейвид Камерън е бесен и е категоричен, че Великобритания няма да смени кандидата си.

Не по-малко ядосани са и в Испания, където кандидатът им за комисар по енергетика Мигел Ариас Канете също е обвинен в конфликт на интереси. За него се твърди, че има дялове в две нефтени компании на стойност около половин милион евро. Излишно е да казвам, че испанският премиер Мариано Рахой е меко казано изнервен, още повече че двамата са много близки, а Канете бе подготвян да наследи Рахой като лидер на управляващата Народна партия.

Преди няколко дни правих интервю с генсека на ЕНП Антонио Лопес, който ми каза, че независимо от нападките срещу Канете-той ще стане еврокомисар. Според него обвиненията са скалъпени, а виновни са социалистите. Явно цялата ЕНП мисли така, защото случаите с Хил и Канете ги е изнервило да такава степен, че те заплашиха да бойкотират френския социалист- кандидат за комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси. Най-странното при него е, че той ще отговаря за икономиката, а реално погледнато неговата страна- Франция, нито веднъж не е изпълнила критерия от Маастрихт да има бюджетен дефицит под3 % от БВП.

След всичко казано дотук - искам да обобщя, че е забележителен начинът, по който всяка една от засегнатите държави брани своя кандидат за евродепутат. Ако това отново се беше случило с българския кандидат - ние самите щяхме да го оплюем още преди да са ни помолили да го сменим. Нашите собствени евродепутати щяха да му зададат най-провокативните въпроси, така както Антония Първанова направи с Румяна Желева, и то без въобще да се притесняват за образа на България. И точно това е жалкото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай