Неделя,

Европа има вина за турския бунт

От: Администратор -
2835
Европа има вина за турския бунт
A
A
A

Турска пролет не е много удачно като определение за случващото се в южната ни съседка. Ако се върнем към събитията в Северна Африка, основен фактор за ескалация на напрежението там беше икономическото състояние. Виждахме млади хора, притиснати от живота. Докато в Турция не е точно така - протестиращите там не са мотивирани от икономическите проблеми. Мотивът са политически искания и демократичното развитие на Турция. Второ, за разлика от Тунис и Египет, Турция все пак е демокрация - несъвършена демокрация с много сериозни проблеми, но никога не е имало авторитарно управление. Трето, през последните 10 години страната извървя доста сериозен път в демократизирането си, което сега малко се забравя. Формалният повод за протестите беше фактът, че едно публично пространство за общо ползване се иска да бъде превърнато в бизнес проект, т.е. публичният интерес да бъде пожертван за интересите на икономически групировки.

Протестите са в резултат на натрупвано напрежение, а идеята за бизнес парка е сламката, която пречупи гърба на камилата, последната капка, която преля чашата на търпението. Преди това имаше и други решения на правителството, което общо взето игнорира интересите на един доста значителен сегмент от турското общество. Логиката е - каквото и да мислите, вие сте малцинство, аз съм легитимен представител на турския народ, тъй като съм избран, трябва да се съобразите с правилата на демокрацията. Този тип логика води до еднолична власт на една и съща партия вече 12 години. Не е изключено за бъдеще с конституционна промяна Реджеп Тайп Ердоган от много силен министър-председател да стане президент с доста широки правомощия. В Турция наблюдаваме едно нещо, което е познато и в България - че има твърде малко корективи на властта - нито съдебната система може да функционира като коректив, нито отвън, да речем европейските институции, може да сдържат управляващите в Турция, нито пък опозицията е ефективна.

Трудно е да се прогнозира какъв ще е изходът от тези протести. Позитивният сценарий е свързан с някакви стъпки от страна на властта. Тук особена роля и дори задължение да се намеси има президентът Абдулах Гюл, който е по-консенсусна фигура и се ползва с доверието на по-широки кръгове в Турция. Ако обаче той не може да се наложи, това ще потвърди опасенията, че той е просто изпълнител на чуждата воля. Добрият сценарий е нещо такова - Ердоган се изтегля малко на заден план и Гюл може би да овладее положението. Лошият сценарий е масовото напрежение да ескалира, тъй като Ердоган не е склонен да отстъпи. Дори по някакъв начин протестът да отшуми, той ще се завърне, тъй като в Турция предстоят избори - общински, президентски, може би и конституционен референдум.

В тази ситуация България не може да вземе отделна позиция, това е обща работа на Европа. В момента позицията на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле и на върховния представител за външната политика Катрин Аштън е адекватна. Те призоваха и двете страни към сдържаност. Има обаче и един голям проблем - че Европа няма моралния авторитет да се намеси, тъй като, ако погледнем в дълбочина, проблемът е отчасти и от нея. Фактът, че Ердоган е толкова самонадеян, е следствие на забуксувалите преговори с ЕС. През 2005-2006 г. той имаше съвсем друг политически стил.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички