Джулаят носи летни политически бури

Джулаят носи летни политически бури | StandartNews.com

Борисов излезе с овации от европейския мач, но сега го чака трудно второ полувреме вкъщи

Тази година Джулаят настъпи без обичайното оживление. Нямаше ги ентусиастите, които да пеят вечната песен на "Юрая хийп" на Камен бряг. "Джулай морнинг" вече отдавна не е на мода. Мелодията на годината е тази от одата на радостта. Тя прозвуча часове преди изгрева над алпийския връх Планай, където официално България предаде щафетата на европредседателството на Австрия.
Със сигурност Бойко Борисов си тръгна от Австрия със смесени чувства. От една страна няма как да не е доволен от успехите си на европейската сцена. Едва ли и най-големите му симпатизанти са вярвали искрено в началото на годината, че за 6 месеца темата Западни Балкани ще бъде наложена толкова категорично в дневния ред на Евросъюза. Дори и условна, поканата към Македония и Албания за членство в общността

изглеждаше години наред само като химера

А подписването на договор за името на западната ни съседка звучеше толкова хипотетично, колкото и 10-те милиарда, които Европа може да прежали, за да съживява териториите, населявани от доскоро непокорните и непредсказуеми балканци.
Със сигурност Борисов в ролята си на председателстващ общноста изненада много от обиграните евролидери. Тези, които планират срещите си с години напред и за които резките промени означават само едно - стрес. С европредседателвото на България им се наложи да заживеят на много по-бързи обороти и да преживеят доста емоции. Като например: дали ще кацне Ердоган във Варна и какво ще каже на срещата ЕС-Турция. Или дали на срещата на върха ЕС- западни Балкани сръбският президент Вучич ще стисне ръката на един от най-недолюбваните му съседи - косовският лидер Хашим Тачи или двамата ще предизвикат нов балкански скандал. Подобни рискове изобилстваха през всичките последни 6 месеца, но Борисов оправда европейските очаквания и успя да заслужи доверие и да натрупа авторитет. Казано с футболна терминология, премиерът стана от резервната скамейка и влезе като основен играч в европейския мач. Колко дълго ще се задържи на терена, обаче вече все по-малко зависи и от него, и от България. Не защото свърши европредседателството ни. А защото европейският отбор

е изморен и разтърсен от вътрешни борби и конфликти

А треньорът непрекъснато се смяна от запад на изток. Проблемът с мигрантите и променената позиция на Германия за обратното им връщане в държавите на първа линия, със сигурност ще доведат и до ново пренареждане. Ако досега Борисов е бил един от най-прилежните ученици на Меркел, то сега трябва да излезе от сянката й. И да защити интереса на България дори с цената на нарушената лоялност.
Борисов изглеждаше умислен на връщане от Австрия, не едва ли заради носталгия по отминалите месеци на евролидерство. Напротив, той с голямо облекчение, прехвърли европейските прожектори от България на Австрия. Но в същото време с още по-голямо напрежение се връща към родните проблеми. От днес вече окончателно изчезна дори нищожният политически феърплей, установил се у нас заради европейците. Да не се изложим пред чужденците вече не е мотив.
И летните бури вече няма да са резултат само от природни аномалии.
Те ще са закономерна реалност заради 6-месечного отлагане на назряващи вътрешни проблеми. И политически, и обществени. Неуспешният вот на БСП, нерешеният въпрос с палатките и майките на деца-инвалиди, съмненията за корупция при раздаването на бг гражданство, непрекъснатите гафове на вътрешния министър, продължаващата война в туристическия и транспортния бранш са само първоначалните искри, с които лесно може да се подпали недоволството.
Подаването на документите за влизане в чакалнята на еврозоната е гордост за управляващите заради макроикономическата стабилност. Но вече е ясно, че опорната точка на опозицията ще е слабото място на властта - социалната политика и демографската криза. Скандалите с охолните командировки на зам.-министри и неясното положение на социалния министър са ясен сигнал, че това министерство ще е следващата политическа мишена. Дюшеш идват и данните, че българите държат рекорд по изчезване като нация.
Вдигането на газа, тока и парното със сигурност ще повдигнат отново позабравения въпрос за продажбата на ЧЕЗ и защо шефът на парламентарната комисия, която разследваше сделката, тихомълком напуска Корнелия Нинова и депутатското място.
Разклащането на БСП отлага засега ремонта в кабинета, защото липсва алтернатива. Изказването на шефа на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова вчера също не беше случайно. Тя отрече възможни рокади в кабинета. Но ясно каза, че всичко е в ръцете на премиера, евентуално, в по-късен момент. Може би след дългоочакваната визита на китайския премиер, може би след още по-очакваната среща на Путин и Тръмп. Сезонът на оставките дойде, каза вицепремиерът Валери Симеонов още преди две седмици. Никога не сме имали по добри министри, каза вчера Бъчварова. Предстои да видим Борисов кого чува по-ясно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай