Дол предопредели преговорите

Дол предопредели преговорите | StandartNews.com

Цветозар Вълков, политолог

Не вярвам, че ще се осъществи последният анонсиран от Бойко Борисов вариант - да предложи самостоятелно правителство на ГЕРБ. Шефът на ЕНП Жозеф Дол по принцип заема позицията на най-голямата българска дясна партия и той дойде в България да убеди Реформаторския блок да се включат в десноцентристки кабинет на малцинството начело с Бойко Борисов. Борисов едва ли би тръгнал с еднопартиен Министерски съвет и по друга причина - тогава реформаторите вероятно ще останат в твърда опозиция, а на него ще му се наложи да търси гласове от ДПС и ПФ.

Реформаторите очаквано не искат да участват в кабинет на малцинството (ГЕРБ + РБ), тъй като им е ясно, че техните гласове няма да стигнат за избирането на кабинета, а всяка допълнителна подкрепа би довела Блока до ситуация, подобна на правителството "Орешарски" - излъчено от задкулисието управление и подкрепяно неформално от "Атака", при което всички отричаха да има договорка. Реформаторите настояват ако има коалиция, всичко да е на масата, и постепенно да се върви към ясно регламентиране на партийните отношения. Досегашните коалиции се правеха на тъмно, без споразумения и затова гражданите протестираха. РБ също така ги е страх, че всяка грешка може да е пагубна за тях и техните избиратели да ги напуснат. С електората на ГЕРБ нещата стоят различно - дори да правят грешки, техните гласоподаватели могат да намалеят, но може и да се увеличат. Третата тревога на сините е, че правителството на малцинството ще бъде нестабилно във времето.

Не виждам защо се скача срещу изявлението на Валери Симеонов, че било антиевропейско, след като той по всякакъв начин дава заявки, че е готов да подкрепи правителството и да участва с експерти, а не с политически лица. Ако Патриотичният фронт не са част от управлението, по никакъв начин не може да се гарантира, че ДПС няма да се върне във властта. Фактът, че движението е член на Либералния интернационал, не го прави по-приемливо в очите на българските граждани.

Жозеф Дол с изказванията си срещу Патриотичния фронт направи нещо не особено коректно - предварително подрина насрочените при президента Плевнелиев консултации за правителство. Той направо каза: "Няма значение какво ще се разберете на преговорите, правете правителство на малцинството. В него по документи няма да присъства ПФ, но де факто то няма как да бъде избрано без гласовете на патриотите". При такава комбинация на всички ще им замирише на задкулисие и ще се усъмнят и в РБ, и в ГЕРБ.

Преговорите ще бъдат трудни, но смятам, че ще се излъчи кабинет. Да припомня, че в Германия последният път християндемократи и социалдемократи преговаряха два месеца за съставяне на правителството. Съгласието не е зададено предварително и не се постига лесно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай