Четвъртък,

Добре е осиновените деца да научат истината рано

От: Администратор -
1058
Добре е осиновените деца да научат истината рано
A
A
A

Промени в Семейния кодекс предвиждат наред с отпадането на тайната на осиновяване да се вмени задължение и самите осиновители да информират детето за неговия произход.
Възможно ли е със закон да се наложи такова задължение и как ще повлияе на детската психика, попитахме Тодорка Георгиева, Българска асоциация на осиновените и осиновителите и психиатъра д-р Анета Аничкина.

Тодорка Георгиева, Българска асоциация на осиновените и осиновителите

Запознаването на детето с неговата история и произход в ранна възраст е от важно значение за изграждането му като личност и създаване на здрава връзка с родителите. Обличането на това в законов текст обаче няма да гарантира неговата ефективност, ако родителите не бъдат подкрепени и подпомогнати в този процес. Бихме желали законодателят и правителството да насочат повече усилия върху качеството на следосиновителния контрол, както и върху работата на отделите за закрила на детето при подпомагане на родителите в първите месеци и години при отглеждането му. Само качествена подкрепа ще помогне за преодоляване на специфичните трудности, свързани с осиновяването, включително и при разкриването на произхода на детето. Това трябва да стане по подходящ начин, съобразено с индивидуалните особености на детето. Защото разкриването на т.нар. тайна на осиновяването по неподходящ начин и в неподходящо време би могло да доведе до тежки сътресения и труднопреодолими травми.
В групите за взаимопомощ на Българската асоциация на осиновените и осиновителите съветваме родителите да не създават тайна на осиновяването и да разговорят с детето по подходящ за възрастта му начин. Ако в миналото това е било тема табу и е създавало сериозни проблеми, днес родителите все по-често са отварят към темата и запознават децата си с техния произход в ранна възраст, комуникират по между си и търсят подкрепа от специалисти.
Що се отнася до въвеждането максимална разлика от 50 г. във възрастта между родител и осиновено дете, смятаме, че това добре за детето, защото е предпоставка да му се осигури дълготрайна и активна грижа.
В общността на кандидат-осиновителите и родителите все още има притеснения как с промените в Семейния кодекс ще се гарантира ефективност на процеса на осиновяване със създаването на един национален орган, който ще замести работата на 28-те регионални съвета по осиновяване. Очакваме да видим подзаконовите актове, които ще регламентират работата на новия съвета по национално осиновяване.
Според нашата асоциация важна промяна в областта на осиновяването би било регламентирането на целеви отпуск за осиновяване, който да не е пряко свързан с възрастта на детето, а със специфичните му нужди по адаптацията в новата семейна среда и необходимостта от ежедневно интензивно участие на родителите в този изключително важен процес.

Зад всяка тайна се крие патология

д-р Анета Аничкина, психиатър

Мисля, че правилно да падне тайната на осиновяването. Трябва само да се определи точно на каква възраст детето да научи. Някои родители ще го кажат по-рано, а други по-късно. Но по принцип е добре детето да знае истината. Всяка тайна, прикривана добре или не, може да стане повод за различни проблеми. Това, което ставаше досега не беше правилно - да се крие. Има практически доказателства за негативните ефекти върху децата - драматично се приема от някои от тях и то не толкова факта, че са осиновени, а това, че не са знаели до този момент. Всяко дете реагира различно, но по принцип е по-добре детето да научи истината от родителите си, а не от чужди хора. Така няма да има тайна. То ще знае, че е родено от други родители, но са се появили хора, които са решили да се грижат за него и са започнали да го правят в качеството си на родители. Не смятам, че родителите трябва сами да преценят дали да кажат на детето си, че е осиновено. Защото зад всяка тайна се крие патология.

Записа Михаела Благоева


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички