Държавата като черна дупка

Държавата като черна дупка | StandartNews.com

След тефтерчетата дойде и загадката със Сертов

Вчерашният ден изобилстваше откъм новини за изчезнали топполицаи по света. В Турция се изпариха девет контраразузнавачи от Истанбулската полиция начело с шефа си Али Йълмазер. В Замбия пък бе обявен за издирване бившият началник на разузнаването Хавиер Чунгу. В европейска България мистериозно изчезна бившият председател на ДАНС в периода 2008-2009 г. Петко Сертов.

Разликата е, че в първите два случая служителите на службите за сигурност са търсени от правосъдието. В Турция деветимата полицаи са обвиняеми по мегаделото за незаконно подслушване и шпионаж на висши държавници, сред които и премиерът Ердоган. Заради заговора досега бяха арестувани общо 105 души. Изчезналият бивш топшпионин на африканската страна Чунгу също е обвиняем за взимане на подкупи. Докато за тях е налице обосновано предположение, че се укриват от местното правосъдие, то случаят със Сертов е далеч по-странен. Ексдиректорът на родното ФБР е оставил телефоните си, излязъл е от дома си в петък вечерта и се е качил на "Фолксваген". Оттогава за него ни кост, ни вест. Независимо че по негово време ДАНС се забърка в няколко скандала - "Галерия" - нерегламентирано подслушване на общественици и политици, а също и разчистването на сметки между различни офицери по-върховете на контраразузнавателното и антитерористично ведомство. От раздухваните в медии афери стана ясно, че Петко Сертов не е бил вдъхновител на интригите, като вината му е по-скоро, че не е могъл

да обуздае и контролира враждуващите крила

След като бе свален от спецслужбата, Сертов бе назначен от премиера Борисов за зам.-директор на БОРКОР - специалният премиерски инструмент за борба с корупцията по високите етажи на властта. Службата имаше изключително информационно-аналитични функции и досега свършената от нея работа не оправдава високите заложени цели и обществени очаквания. След като бе освободен от БОРКОР, топразузнавачът потъна в мъглата. Сертов бе пенсиониран и, изглежда, забравен.

За разлика от мнозина бивши спецове той не успя да се забърка в жълти завери, не тръгна да разнася досиета и компромати и да използва придобитата информация за бизнес поръчки. Бившият шеф на контраразузнаването се оттегли в самота и и мълчание и упорито отказваше да отговаря на всевъзможните обвинения, които са се изсипвали срещу него през годините.
Сертов изпадна в забвение и заради късогледата и партизанска политика в сектора за сигурност. При всяка смяна на властта у нас службите се прочистват до крак, а бившите директори са

принудени да се спасяват в частния сектор

или да се гмурнат в политиката. Най-често става дума за висши офицери с многогодишен опит и обширни познания по всички чувствителни за България факти и събития.

Сега тайнственото му изчезване поставя наболелия въпрос за съдбата на бившите ръководители на специалните служби и за техните значение и сигурност. В по-напредналите страни шефовете на разузнаването и контраразузнаването се радват на доживотна признание на техните способности и задържането им в сектора за сигурност като преподаватели и експерти. Отделно те са стабилно охранявани, като за личния им живот не се знае почти нищо.

Дано Сертов е жив и здрав, дори да е в неволя, но изпускането му от радара от дълго време насам трябва да бъде поука за днешното и бъдещото ръководство на ДАНС, както за използването, така и за опазването на критично важния команден състав, който е излязъл в заслужен отдих.

Отделен въпрос е, че след мистериозното изчезване на тефтерчетата на Филип Златанов случката със Сертов засилва усещането, че държавата ни е като черна дупка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай