Вторник,

Да си посредник на Ердоган е трудна мисия

От: Администратор -
Да си посредник на Ердоган е трудна мисия
A
A
A

Огласената при визитата на Ангела Меркел в София идея за среща ЕС-Турция във Варна напролет не е изненада. За нея се чу още преди старта на БГ председателството по време на срещата на четиримата балкански лидери в морската ни столица. Тогава Бойко Борисов и Алексис Ципрас се бяха договорили да предложат на своите европейски колеги среща на високо равнище - Европейски съюз - Турция. Нещо, което наистина изглеждаше много иновативно по отношение на държава, която в момента председателства Съвета на ЕС. Очевидно е, че София и Атина имат желание да динамизират диалога с Анкара. Най-вече заради това, че двете страни са най-пряко зависими от прилагането на споразумението за бежанците с Турция. Вследствие на сондажите, които бяха направени, особено с госпожа Меркел, тази среща на практика беше подменена с буферна.

Ще има среща на високо равнище, само че не с европейските лидери, а с ръководителите на структурите на ЕС, в частност с Доналд Туск и Антонио Таяни. Не чух името на Жан-Клод Юнкер, който очевидно от тримата големи в ЕС е най-резервиран по отношение на Турция и специално спрямо Ердоган. Нека да припомним, че миналата година беше гласувана резолюция в Европейския парламент, която приканваше

Еврокомисията директно да прекъсне преговорите с Турция

Така че, няма как изведнъж всичко да бъде забравено дори при доброто желание на София да влезе в ролята на мотор за подобряването на взаимоотношенията. В същото време за Бойко Борисов често се казва, че той може да бъде посредник между Анкара и Берлин. И това е добра акция на българския премиер и нашата дипломация. Тук обаче си мисля, че малко надскачаме себе си. България просто няма такъв потенциал и тежест.

Ако погледнем в други регионални конфликти, ще видим, че обикновено голяма държава е тази, която като посредник респектира страните, които се намират в конфликт. България в момента наистина увеличи своята тежест поемайки председателството на Съвета на ЕС, но това е само за 6 месеца. Все пак за първи път в София ние видяхме да пристигат толкова значими политици и държавници в толкова кратко време. Всичко това показва, че ние трябва да се възползваме от нашето членство в ЕС, включително и с отношенията ни с един съсед като Ердоган.
Той отново влезе във фокуса на новините с операцията "Маслинена клонка" на турската армия срещу сирийския анклав Африн. На практика ние наблюдаваме нещо, което видяхме преди около година и половина. Тогава

имаше една задкулисна договорка между Анкара и Москва

за турската операция "Щитът на Ефрат" срещу кюрдите и джихадистите в Северна Сирия. Две много важни стъпки за двете страни по отношение на институционализиране на зоните за влияние в Сирия. Впоследствие ние видяхме на срещата Астана как Русия, Турция и Иран станаха гаранти за зоните за деескалация.

Африн е най-западният кюрдски кантон, който е най-близко до него Идлиб. Една провинция, която е под контрола на бунтовниците, които се радват на подкрепата на на Анкара. Сега виждаме, че турската авиация бомбардира Африн и околностите на града без намесата на руските самолети и ПВО. Очевидно, че става въпрос за договорка за разпределение на територии. В момента излезе информация, че кюрдите в Африн водят тайни преговори с правителството в Дамаск за навлизане на сирийски правителствени войски в анклава.

В случай, че се стигне до договорка, ще се стигне на практика до сирийско-турска война, което преобръща нещата на 180 градуса. Това е нова ситуация, в която Турция много трудно ще се справи.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички