Неделя,

Да се поучим как плащат в чужбина

От: Администратор -
1898
Да се поучим как плащат в чужбина
A
A
A

Търсим най-доброто качество срещу най-добрата цена за медицинските изделия

Преди две седмици "Стандарт" показа, че НЗОК плаща някои медицински изделия на доста по-високи цени от реалните им. Потърсихме мненията на всички страни - здравна каса, законодателна власт, пациенти и лекари. Днес ви представяме мнението на зам. здравния министър д-р Бойко Пенков.

Крайно време е нещата да бъдат променени, защото при медицинските изделия доста дълго се запазиха едни и същи ценови нива на реимбурсация - няма значение колко струва продуктът, но касата възстановяваше средства до една определена стойност. В момента има нова методика, по която НЗОК провежда договаряне и очаквам то да има добър резултат. Защото в тази методология нещата са разделени по аналогия с лекарствата - има групиране на медицинските изделия по начина на приложението им и други показатели, така че те стават по-сравними. Очакваме предложения за различни цени за изделията във всяка група.

В регистъра към Агенцията по лекарствата (ИАЛ) вносителите на изделия регистрират стойност, каквато сметнат за нужно. Но очакваме те да направят разумни отстъпки, за да може тези изделия да бъдат включени в листата на НЗОК и да се реимбурсират за болниците. Другото условие за реимбурсация, което е поставено, е, че тези изделия трябва да се плащат поне от фондовете в една държава членка на ЕС. Очаквам от администрацията на НЗОК и да провери в държавите членки, където се плащат тези изделия, на какви стойности става това. Защото постигайки по-добра цена, ние облекчаваме финансовата тежест не само върху НЗОК, но и върху човека. Ако той избере по-скъпо изделие от тавана, който плаща НЗОК, ще има по-малко доплащане и за него. След като приключи това договаряне, ако резултатът не е добър, ще потърсим други регулативни и нормативни промени. За да намерим най-доброто качество срещу най-добрата цена, трябва да се прегледат пазарите в другите страни членки и с доказателства да седнем на масата за преговори. Това на практика означава рефериране на цените на медицинските изделия.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички