Да не извадим очи с новия изборен кодекс

проф. Михаил Константинов, анализатор и бивш член на ЦИК

Да не извадим очи с новия изборен кодекс | StandartNews.com

Ако трябва да сме коректни, старият Изборен кодекс си беше добър. На първо място заради това, че отговаряше на европейското законодателство. Новият проект обаче е по-добър. Редица недостатъци са поправени. Дай Боже, всичко това да е за добро. Особена разлика в двата документа няма. Избирателната система се запазва. Предвидено е преференциално гласуване и при парламентарни, и при избори за общински съветници. Малко по-различен начин има вече за избиране на Централната избирателна комисия, т.е. нейното назначаване от парламента, подобно на някои други държавни органи, които се избират по този начин. Важно е тук да се избират компетентни личности, професионалисти, каквито в България има достатъчно. Естествено, това да са хора, които разбират от избори. Ако всичко това се спази, не виждам огромна разлика с досегашния начин за назначаване по партийни квоти. Не трябва да забравяме, че във всяка изборна комисия по закон управляващите трябва да могат да имат мнозинство. Щом се спазва този принцип, няма нищо притеснително.

В новия изборен кодекс обаче има доста неща, които биха могли да ни подхлъзнат. Представете си хем интегрална бюлетина, което е хубаво, хем преференции, което също е хубаво. Но какво се получава в такъв случай? Колко имена ще има в една бюлетина? Това е съчетано с факта, че вече паднаха изискванията за участие в изборите. Всеки, който не го мързи да си занесе документите, може да участва в изборите. Не мисля, че е много адекватно на една бюлетина да има 2 или 3 000 имена. Да не говорим, че има случаи, в които могат да бъдат и 6 000. Кой нормален човек ще я погледне изобщо и ще прави нещо с нея? И ето какво наблюдаваме - опитаха да се съчетаят две доста хубави неща в изборния кодекс, но комбинацията от тях породи катастрофа. Трябва да помислим кое е по-важно и да оставим него. В противен случай българската поговорка "Вместо да изпишем вежди, вадим очи" ще важи за този случаи с пълна сила. Слава богу, че тепърва ще има гласуване на второ четене в комисията. Да се надяваме, че тези наши опасения могат да бъдат взети под внимание.
Отчитам като много ползотворно участието на НПО-та и експерти в изготвянето на проекта за новия изборен кодекс, защото това от една страна подобрява самия документ, от друга страна повишава доверието на гражданите в този закон. Без доверие изборите нямат смисъл. Тяхната цел не е толкова да сравни едните с другите, колкото българският народ да има вяра, че демократичната система функционира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай