Бюджетът за догодина е сред най-щедрите

Бюджетът за догодина е сред най-щедрите | StandartNews.com

Петър Ганев,
Институт за пазарна икономика

Проектобюджетът за 2019 година общо взето е най-щедрият от доста години назад. Ако видим разликата с предходни години, тук най-отчетливо се вдигат разходите с почти 6 милиарда лева. Не сме имали чак такъв ръст на разходите и в абсолютно отражение, като това се дължи на очаквания ръст на приходите, по-щедрата фискална политика, която знаем, че залага вдигане на заплати с 10 процента на всички през следващата година.
Още тази година има лека корекция, която казва, че 100 милиона по-малко ще се харчат за капиталови разходи. Без да залага някакви големи реформи, бюджетът предвижда едно надуване на публичните разходи, което все пак трябва да отчитаме, че е в изборна година. Знаем, че тогава винаги има в по-голяма степен разходване на средства. Остава да видим дали след 3 години на излишък (на практика непланиран официално, макар че той в известна степен се залага), дали и през 2019 г. ще има такъв, макар официално да се планира дефицит, което според мен е грешка.
Отделно няма наистина някакви фундаментални промени, освен вдигането с 10% на заплатите. Спорно е, дали все още ще мине идеята максималният осигурителен праг да достигне 3000 лева. Знаем, че и в самото правителство има различни мнения, така че това тепърва ще бъде обсъждана в парламента. Здравната реформа, която ще е по-дълбока и ще сменя сегашния модел,

ще се случва ефективно евентуално през 2020 г.

дори да бъде измислена през следващите месеци. Макар че в бюджет 2019 е заложен доста повече ресурс за здравеопазването.
Друга промяна касае хората, които работят в силовите ведомства и вече са пенсионери.
Преди години се допусна възможност те, хем да получават пенсия, хем да работят. Това вече няма да може да се случва и тези хора на практика ще изгубят работата си още в първите месеци на 2019 г. Вкаран е такъв текст, който приключва този въпрос.
Самото преразпределение скача на практика и достига 38%, а очакваното изпълнение за тази година е под 36%.
Факт е, че в момента пред скоби като че ли са поставени заплащанията в публичния сектор, донякъде очаквано може би. Там беше зададено темпото със заплатите на учителя.
В социалната сфера може би са две съществените неща. Едното е, че там наистина поне официално не е обявено някакво голямо покачване, основните плащания се запазват. Но от гледна точка на пенсии знаем, че се предвижда такова увеличение с над 5%, макар и по-ниско от това, което се наблюдава на пазара на труда като ръст на заплати. В крайна сметка обаче

пенсиите трудно могат да поддържат същия ръст като заплатите

И затова тези групи, които са зависими, на практика са по-ощетени и зависят изцяло от бюджета.
Прогнозата е, че инфлацията ще се задържи или ще се омекоти дори така, че да не бъдат ударени пенсионерите. Фактически обаче догодина няма да има разлика между инфлация и ръст на пенсиите,
докато през следващата година се очакват все пак пенсиите да нараснат с повече, отколкото е процентът на инфлацията. И тук отново интересно е, че с покачването на данъчните мерки, които две години подред са вдигане на осигурителна тежест за пенсия и вдигане на максималния праг
(в някаква степен и вдигане на заплатите в публичния сектор, които също носят осигуровки), на практика от държавния бюджет ще идват по-малко пари в посока НОИ, тъй като просто ръстът в приходите в осигурителния институт ще е по-голям.
А това, че повече пари отиват към НОИ, означава повече възможности за харчене по други пера, което очевидно е и използвано с напомпването на разходите.
Бюджет 2019 със сигурност трябва да търси стабилност. Трябва да имаме едно наум, че се забавя европейската икономика, на нашата също ръстът й вече не набира скорост. Така че е хубаво бюджетът да бъде консервативен. Но трудно бих го нарекъл такъв именно заради големия ръст на разходите, тези близо 6 милиарда лева. Факт е, че и самите капиталови разходи, които служат като някакъв буфер, са доста напомпани. Знаем, че това се случва често. Но все пак самата идея, че се планира дефицит, според мен, си остава проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай