Понеделник,

Бюджет 2014: Предпазлив и без реформи

От: Failed to load user -
1433
Бюджет 2014: Предпазлив и без реформи
A
A
A

Андрей Георгиев, ФБК "Логос" ТМ

Публикуваният в сряда проектобюджет за 2014 г. не донесе много изненади. В него явно проличава въздържаният подход на правителството. Заложеният растеж е леко оптимистичен, а бюджетите на отделните министерства са минимално изменени, от което личи последователност в провежданата политика, но и липса на ясни реформи.

Бавни и мъчителни промени обещава новият бюджет. Заложената инфлация е 1,8%, което е идеално от теоретична гледна точка, но предвидената безработица остава висока - 12,6%. Що се отнася до икономическия растеж, отново се очаква той да дойде отвън чрез чужди инвестиции и увеличение на износа. Това разбира се зависи от глобалната икономическа конюнктура, която в момента е по-скоро добра. Възстановяването на световната и по-специално на европейската икономика, подтикнато от стимулиращата парична политика на централните банки, би трябвало да даде отражение и в България. В този смисъл предвиденият ръст от 1,8% е изпълним, но само в най-добрия случай. И отново липсва гъвкавост при неблагоприятно развитие. Създаването на нова публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" с бюджет 500 млн. лева звучи добре на теория, но все още се очаква приемането на конкретен механизъм за отсяване на проектите на министерствата и общините, които ще кандидатстват по програмата. Очакваният положителен ефект от тази бюджетна иновация е, че парите за инвестиции ще бъдат концентрирани на едно място, а не разхвърляни по министерства, което евентуално ще увеличи контрола и ефективността им.

Бюджетният дефицит остава в приемливи рамки, а увеличаването на държавния дълг ще трябва да покрие стари плащания. Все пак България ще остане една от страните с най-нисък държавен дълг в ЕС, но трябва да се отбележи и негативната тенденция на навлизане в спирала на хронични дефицити и увеличаване на дълга. Основният проблем на бюджета ще бъде реализирането на държавните приходи, чието неизпълнение наложи актуализация през тази година. Песимизъм носи и влошаването на събираемостта на приходите в хазната в първите месеци на правителството.

В разходната част се забелязват скромни корекции, които се изразяват основно в редукция на бюджетите на различните ведомства. От една страна, това цели икономии, а от друга, трябва да предпостави намаляването на административната машина, която е сред най-големите в ЕС. Липсва обаче ясна стратегия за повишаване на ефективността, а по-скоро ще има умерени съкращения на разходите.

Липсата на конкретни политики и реформи се забелязва и при управлението на държавните предприятия. Моделът, на който се базира намалението на цената на електроенергията с 5%, се оказа грешен, тъй като заложените приходи от продажбата на квоти са прекалено оптимистични. Към НЕК, която е длъжна да изкупува енергията от ВЕИ, ще достигнат едва 126 млн. лв., вместо необходимите 498 млн. лв., което ще направи дупката в цената на тока трудна за запълване. Видно от новия бюджет е, че правителството признава грешната прогноза в модела.

Повишаването на социалните разходи е в унисон с предизборните обещания, но няма да е достатъчно, за да подобри положението на най-бедните групи. Връщането на швейцарското правило ще доведе до увеличение на пенсиите с 3% от 1 юли.

Това, заедно с вдигането на тавана на пенсиите на 840 лв. и спирането на увеличаването на пенсионната възраст, ще направят пенсионните плащания още по-голяма тежест за бюджета и икономиката. Правителството очевидно се страхува да прави реформи в тази област и ще замете проблема под килима, което обаче не може да продължава дълго. Запазва се тенденцията от предходните години за увеличаване дела на социалните разходи, като явно не е научен урокът, че повече социални разходи не носят повече благоденствие и спокойствие в обществото. Изливането на повече пари към определени социални групи може и да осигури прилични изборни резултати през май, но няма да донесе политическо спокойствие на управляващите, тъй като протестиращите изискват коренни промени в управлението на страната и те най-малко са в разпределението на бюджета.

Като цяло в проекта няма радикални изменения. Фискалната политика следва тази на предишното правителство, което също се въздържаше от агресивни бюджетни мерки. Заложената цел за устойчив икономически растеж ще остане по-скоро пожелание, отколкото изпълнена със съдържание визия как да се постигне това.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички