Четвъртък,

Буре с барут за мирни цели

От: Failed to load user -
1412
Буре с барут за мирни цели
A
A
A

Парламентът се напълни с майстори на протеста, от които Борисов трябва да сглоби кабинет

Руслан Йорданов

Да забъркаш хоросан от барут, сяра и други подръчни взривни вещества. Горе-долу така изглежда задачата пред Бойко Борисов за сформиране на правителство с оглед наличния материал в новото Народно събрание. "Разкъсан парламент с партии, които са повече митингови, отколкото за работа. Събрали са се гласовити хора, които могат да псуват и да плюят, но не са готови за законодателна дейност". Тази характеристика принадлежи на Татяна Дончева и според експерти е твърде ласкава за нейния стил.

Първият парламент с осем фракции и общо петдесетина партии застъпва на пост, докато България продължава да затъва в най-тежката икономическа, политическа и социална криза за целия преход. За последните две години протестните вълни катурнаха две управления, а

причините за недоволство и вълнения не спират да се множат

Букмейкърите и врачките още не са си казали тежката дума, но от списъка с депутатите наистина става ясно, че парламентът ще съдържа взривоопасна смес от свадливи характери, противоположни доктрини и геополитически оси.
В законодателния храм ще свещенодействат три ярки протестни партии. Най-старшата от тях е "Атака" и Волен Сидеров съвсем наскоро демонстрира как с бърз театрален щурм срещу сградата на ДКЕВР заради странното 10-процентно увеличение на цената на тока може да привлече десетки хиляди гласове. "Атака" действа разрушително, дори когато има най-добри намерения да крепи властта. През последната година от националистите зависеше и мнозинството и кворумът, а в резултат имахме перманентно разтурващ се парламент, който достигна точката на пълната несъстоятелност и взриви управляващата коалиция отвътре.

Патриотичният фронт влезе на бял кон в парламента след петгодишни системни усилия на родения от тв СКАТ - Национален фронт за спасение на България и ВМРО.

Фронтът на Валери Симеонов и воеводите отдавна имат склонност към уличното изнасяне на народния гняв, при това в цялата страна.

"България без цензура" също натрупа солиден стаж в митинговата демокрация за краткото си съществуване. Сигурно и самият Николай Бареков вече не помни по колко поводи и в кои градове са протестирали напоследък.

Със забележителен боен опит на жълтите павета се сдоби и Реформаторският блок през последната година. Старите седесари възкръснаха по площадите рамо до рамо със следващите поколения и част от ранобудната студентска младеж. Дясната коалиция спечели 290 хиляди гласа и си върна загубени позиции в София и в големите градове.
В същото време въпреки покаянието на Радан Кънев за ултиматума към Бойко Борисов, нищо чудно скоро едни членове на РБ да работят като министри, а

техните съпартийци да им скачат под прозорците

и да им викат "Оставка".

Не бива да се забравя и получилата жълт картон от избирателя БСП, която, изглежда, ще го играе отново опозиция на правителството на ГЕРБ. Социалистите едва ли ще изпуснат да оглавят каузите, които биха ги върнали в мача.
На фона на останалите АБВ изглежда най-улегналата и кротка, направо консервативна формация, която не разчита на улични бунтове и не призовава нонстоп към деструктивни прояви. Големият въпрос сега е как от тази взривоопасна смес може да се сглоби стабилно управление.

Раздадените от гласоподавателя карти са изключително неудобни дори за опитен картоиграч като Борисов, който трябва да влезе в ролята на алхимик, търсейки вълшебната рецепта.

Дори да се приеме, че комбинацията ГЕРБ, Реформатори и Патриотичен фронт е задължителна и въпрос на време е да се сформира, рисковете остават. Ако не стане чудо, което да преобрази площадните кресльовци в загрижени и отговорни политици, разрушителните тенденции неминуемо ще вземат връх в идващото Народно събрание. Освен това съвсем скоро ще започне предизборната загрявка за местния вот догодина, съпроводена с караници и провокации.
Най-вероятните управляващи - ГЕРБ и РБ, са се улисали в проблемите по възстановяване на държавността, утопичната реформа на съдебната власт и справяне с тежките дефицити в енергетика и бюджета. Извън вниманието им обаче остава както набиращата скорост лавина от недоволство около затворената КТБ, така и цялостната социална картина, която е изключително тежка и продължава бързо да се влошава. Зловещият лайтмотив от 2013 г.:"Гладът е по-силен от тока", е на път да се завърни с нови отчаяни бунтове, ако държавата не вземе решителни мерки. Другия петък на протест излизат миньорите в Мадан, тютюнджиите също тръпнат дали няма да се повтори миналогодишният рекет от страна на прекупвачите и са в готовност за блокади на шосета. България е малка и митинги дебнат отвсякъде.
Затова и управляващи, и опозиция, трябва да си дават сметка, че срутването на 43-тото Народно събрание води директно към срив изобщо на парламентарния модел на управление, което ще има далеч по-съдбоносни последици, отколкото можем сега да си представим.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички