БСП няма да се разцепи

Кънчо Стойчев

БСП няма да се разцепи | StandartNews.com

Георги Първанов няма морално основание да се впуска в лидерската битка. Сергей Станишев има за какво да бъде критикуван. Истината е, че Станишев беше победен от Бойко Борисов, но след това Станишев победи Бойко Борисов. Това е истината, независимо от биенето в гърдите като шимпанзе на Борисов: "Печеля, печеля, печеля". Тази една и съща дума, но той загуби изборите и го знае много добре. Категорично няма договорка между Георги Първанов и Бойко Борисов. Единствените намеци, при това далечни, в това отношение подава самият Борисов. Каквото и да се случи в страната, Борисов се опитва да подскаже, че той е в дъното. Той е демиургът, той е самият Господ. Той структурира в момента дясното, той структурира лявото. Това, от една страна, е израз на политическа патология, а от друга - на тайната на неговата харизма.

Целта на Първанов не е разцепване на БСП. Свидетели сме на типична лидерска битка. Това, което Първанов оспорва и критикува през последните 2-3 години, е лидерството на Сергей Станишев. Червената партия няма да се разцепи, като това не означава, че Ивайло Калфин не може да стане евродепутат с паралелна листа. Тази паралелна листа може да взема само един депутат, това са и възможностите и дотук. Но не трябва да забравяме, че ако Калфин влезе в Европарламента, той ще бъде депутат от ПЕС. В този смисъл той ще се окаже партньор и съидейник на Станишев, който също е от ПЕС. Не виждам къде тук е проблемът.

Това, че левицата ще играе с две, три или колкото си иска листи само показва, че българската левица е много сложно образувание. БСП никога не е била по същество в дълбочинна единна партия и в това е нейната сила. В БСП винаги има поне няколко движения, течения, вътрешен диалог. Това наблюдаваме през всичките последни 25 години, т.е. не е нещо ново. След като не е ново и БСП не се е разпаднала и не е престанала да бъде един от основните политически фактори в страната, пресилено е да кажем, че това ще се случи точно сега. Това е същността на БСП и това я прави силна. Колкото до самите избори и резултатите от тях, явяването с две листи може да създаде дори още по-голяма левица в България, защото могат да се оберат едни периферии и сумарният ефект ще бъде по-голям.

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай