Вторник,

Брюксел променя начина, по който работи

От: Администратор -
1740
Брюксел променя начина, по който работи
A
A
A

Франс Тимерманс, първи вицепрезидент на ЕК, специално за "Стандарт"

Гражданите на Европа очакват ЕС да се промени. Те желаят той да се концентрира върху областите, в които може да окаже въздействие. И не желаят правила, които създават ненужна административна тежест, особено за малките предприятия, нито правила, които засягат ежедневието им по причини, които никой не може да обясни. И са прави. Ето защо преди една година заедно с колегите ми от ЕК стартирах нова програма за по-добро регулиране, която даде началото на всеобхватна реформа на начина, по който работим. ЕП и Съветът, в които са представени всички национални правителства, се присъединиха към програмата чрез важно ново споразумение, посветено на начините на съвместно съставяне на законодателството.

Конкретните промени вече са в ход. Комисията, която подготвя проектозаконите на ЕС, реши да ограничи броя на предлаганите нови инициативи. Не е нужно ЕС да бъде самоцелно активен във всяка област. Държавите членки често разполагат с по-подходящи ресурси за решаване на проблемите. Но съществуват и области, в които съвместните действия на ЕС могат да доведат до реални резултати. Съставихме мащабен План за инвестиции на стойност 315 млрд. евро с подкрепата на международните финансови институции, който ще допринесе за увеличаването на работните места и растежа в Европа. Отбелязваме напредък в управлението на миграцията и преодоляването на кризата с бежанците чрез общи действия в областта на управлението на границите и убежището. Изграждаме "енергиен съюз" и "единен цифров пазар", за да преодолеем заедно предизвикателствата, които ще предопределят бъдещето на нашата икономика и общество. Във всички тези области ЕС има за цел да осигури резултати за 500 милиона граждани. Нито една държава членка не може да постигне това самостоятелно. Ние прилагаме принципа "национално ниво - когато е възможно, европейско ниво - когато е необходимо".

Ние променяме не само това, което правим, но и начина, по който го правим. Понякога хората си мислят, че законите на ЕС се правят в херметична среда в Брюксел. Ние обаче предприехме мерки за консултиране и приобщаване по много по-обширен и прозрачен начин. Преди още да започнем, в момента, в който Комисията поставя предложение за обсъждане, и дори след като законите бъдат приети - ние винаги търсим мненията на заинтересованите страни. Това означава, че обратната връзка от обществеността може да даде информация за окончателното решение от ЕК и правителствата на държавите членки. Всички трябва не само да участват, но и да знаят кой оказва влияние върху политиката. Ето защо всички комисари публикуват на нашите уебсайтове подробности относно срещите си с лобистите. Сега искаме да отидем още по-далеч със създаването на задължителен регистър на всички, които се опитват да влияят върху процеса на вземане на решения в ЕС. Нужно е ЕП и Съветът да последват нашия пример.

Чрез тази отвореност ще бъдем в състояние да работим по правилен начин и да направим така, че нашите политики да носят реални ползи. Изборът ни остава политически, но се основава на прозрачен и обективен анализ на въздействието на алтернативните политически решения, като се разглеждат предимствата и недостатъците за околната среда, икономиката, особено за по-малките предприятия, и социалното ни благосъстояние. Като допълнителна предпазна мярка този анализ се проверява от независими експерти и тяхното становище също се оповестява публично.

Всеки политик обича да представя вълнуващи нови идеи, но е също толкова важно да поглеждаме назад, за да видим дали съществуващите правила функционират. В контекста на програмата REFIT се набелязва къде съществуващото законодателство може да бъде подобрено, актуализирано и опростено. Вече сме подбрали много области - от правилата за обществените поръчки, приложими за малките предприятия, до законодателството в областта на химикалите и здравословните и безопасни условия на труд. Обратната информация за това какво работи и какво не работи, трябва да дойде от хората, които си служат ежедневно с тези правила. Всеки може да изпрати своите идеи за нещата, които трябва да се променят, чрез нашия уебсайт, като наскоро създадохме и нова платформа от експерти, които представляват не само правителствата от ЕС, но и широк кръг от заинтересовани страни, и имат за задача да превръщат тези идеи в конкретни предложения. По всяко предложение ще предприемем действия или ще обясним ясно защо го приемаме.

Силно вярвам в ролята на регулирането за постигането на общите ни цели, но то следва да бъде на европейско равнище само когато е строго необходимо. Регулирането ни помага да опазим околната ни среда, да поддържаме нашите споделени и високи социални стандарти и да защитаваме европейските потребители, които все повече се възползват от единен онлайн пазар.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички