Борисов вече може да се стяга за президент

Борисов вече може да се стяга за президент | StandartNews.com

Тези избори укрепиха допълнително сегашното статукво, а Борисов си остава неоспоримият лидер на България. Това казват двама германски експерти. Емилиян Лилов разговаря с тях за резултатите от изборите.

Българските избиратели затвърдиха ГЕРБ като първа политическа сила в страната. Резултатите на Фандъкова в София и най-вече на Николов в Бургас са повече от впечатляващи и допринасят за циментирането на властта на ГЕРБ, смята германската политоложка Йохана Даймел от Дружеството за Югоизточна Европа. Според нея тези избори представляват политическо удовлетворение за Бойко Борисов, а резултатът потвърждава, че той е и си остава неоспоримият политически лидер на България.

Борисов излиза по-силен от тези избори, смята и бившият заместник-посланик на Германия в София Клаус Шрамайер. Според него този вот е укрепил допълнително сегашното статукво в страната. "Изненадаха ме доброто представяне на Реформаторския блок и стагнирането на ДПС", казва още Шрамайер. Той се надява, че след тази изборна победа българският премиер ще се захване енергично със забавените реформи - най-вече със съдебната. Шрамайер прави и една прогноза: "Ако успее да си отгледа заместник, Борисов вероятно ще се кандидатира за президентския пост".

И Йохана Даймел е изненадана от добрия резултат на реформаторите: "Те не само се представиха добре, но дори успяха да увеличат подкрепата си в сравнение с миналогодишните парламентарни избори", казва германската политоложка.
Другояче изглеждат нещата при БСП - за социалистите тези избори са пълно поражение. "След като слязоха от властта през 2014 г., те очевидно не успяха да се реорганизират така, че да се превърнат в истинска конкуренция на ГЕРБ. Не им помогна и обстоятелството, че на много места в страната издигнаха независими кандидати. БСП съумя да мобилизира само твърдия си електорат - основно хора на възраст над 60 години. Впрочем същото можем да твърдим и за ДПС", посочва Йохана Даймел.
Истински добра новина е лошият резултат на "Атака", казва по-нататък германската политоложка и добавя: "Изстъпленията на Волен Сидеров в нощта след вота показват що за птица е този човек и колко демократична е неговата партия". Даймел изтъква още два тревожни аспекта: ниската избирателна активност и разпиляването на твърде много гласове за партии, които не прескочиха 4-процентната бариера. Слабата избирателна активност, особено на референдума, притеснява и Клаус Шрамайер. "Ниското участие беше провокирано от ЦИК и от партиите, които умишлено не приканваха хората да гласуват на референдума", посочва дипломатът. Според него в случая става дума за незачитане на президента Плевнелиев - още повече че бяха зачеркнати два от предложените от него въпроси в допитването.

След тези избори Европа ще очаква от Борисов и от българското правителство да продължат конструктивния си проевропейски курс по въпроса за бежанците, казва Йохана Даймел от Дружеството за Югоизточна Европа. "На фона на драматичната ситуация в съседните на България страни, на самата българска граница и в бежанските лагери в страната, кампаниите на "Атака" за разпалване на омраза срещу мигрантите не постигнаха нищо", посочва Даймел и допълва: "Българските избиратели гласуваха мъдро и в съзвучие с такива основни европейски ценности, каквито са хуманността и солидарността".
Клаус Шрамайер също смята, че България ще продължи да се съобразява с европейските позиции. С едно-единствено изключение: бежанците. "Засега няма никакви индикации, че страната ще промени отношението си към бежанците. България ще продължи да ги отблъсква или пък да се отнася лошо с тях, а това означава, че можем да се готвим за бъдещи конфликти с Брюксел", казва бившият зам.-посланик на Германия в София Клаус Шрамайер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай