Бонуси на инат

Темида пак си раздаде награди за Коледа, но не стана ясно защо

Бонуси на инат | StandartNews.com

"Досега всеки път, когато са давали 13-а заплата, съм превеждал по 100-150 лв. на Червения кръст. Ей така, благодарност към онзи горе, че съм жив и здрав и има какво да се сложи на масата. Тази година тези 200-300 лева, които преведат като горница, ще ги даря всичките - подаяния не приемам." Това е написал магистрат във форума по повод на решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) тази година съдебната система да получи коледни премии. Ще кажете, щом въпросният служител на Темида е дарител, значи има благородно сърце.

Само че защо пък определя 200-300 лв. като "подаяния"? Сигурна съм, че веднага някои хора ще възроптаят - пенсионерите няма какво да ядат, получават по 50 лева бонус, няма пари за лечение на онкоболните, а магистратите са недоволни от недостатъчното допълнителни пари. Това малко прилича на пир по време на чума, при положение, че съдебната система е "на червено" заради липсата на средства и с предвидения за догодина бюджет няма да може да проведе конкурсите за магистрати. Как така ще си раздадат тези пари, като по думите на шефа на бюджетната комисия във ВСС половината от компютрите на Темида са от миналия век и това води дори до забавяне на дела. Пак според данни на съдебните кадровици българската прокуратура е на границата на финансовите си възможности до такава степен, че на места обвинителите дават лични пари дори за топче тоалетна хартия.

От друга страна, социологическите проучвания показват, че съдебната система като цяло е далеч от оценка "отличен". Данните от Световния корупционен барометър - 2013 показват, че най-силно засегнат сектор от рушветите е съдебната система. Така че обществото не е ласкаво настроено към Темида.

И на целия този фон съдебната власт реши да си направи подарък за Коледа - малък, но от сърце.
А всъщност, според вас, кои заслужават коледни бонуси - успелите бизнесмени или трудещите се чиновници, спортистите ли или артистите? Та те всички са еднакво мразени и оплювани.

Всъщност, въпросът с т. нар. бонуси може да се окаже съвсем прост като обяснение. Ако трудовите ни възнаграждения са европейски и ни позволяват нормален живот, въпросът с коледните бонуси въобще няма да стои на дневен ред. Тогава и корупцията ще е сведена до минимум, а Темида, въплъщението на божествения ред, закон и обичай, ще продължава да си носи плътна превръзката на очите, за да отсъжда по съвест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай