Бикът от България

Бикът от България | StandartNews.com

Борисов е това, което Шварценегер само играе на екрана

Норберт Мапс-Нидийк,

Франкфуртер рундшау

В една държава, в която "полицията бие гражданите", той не иска да е премиер. С тези думи през февруари 2013 г. Бойко Борисов подаде оставката си. В продължение на седмици обеднели софиянци демонстрираха срещу премиера, стигна се до сериозни сблъсъци. Сега той вероятно ще се върне на власт, но съществува раздвоение в мненията за оставката му преди - дали Борисов наистина е бил толкова деликатен, или просто е добре пресметлив.

Партия ГЕРБ спечели изборите с 32,7%, каквито бяха неокончателните резултати от понеделник. И не можа да бъде постигнато мнозинство. Борисов има желание да сформира правителство на малцинството. "Аз ще управлявам, лично аз", заяви самият той в неделя вечерта. Той е готов на всичко, за да бъде избегната политическа безизходица. Алтернативата на коалиция с него биха били нови избори. Тежки думи, но Борисов със своя стил добре се справя с грубите момчета с големи сърца. Непоколебим пожарникар от предградията, патрулен полицай, каратист, по-късно бодигард, на 55-годишна възраст отново център-нападател - Бойко Борисов е това, което Арнолд Шварценегер само играе на екрана. Към неговия образ има и детайли. След като се образова като пожарникар, синът на полицай се включва през 80-те години в полицейския апарат и стига до доцент в полицейската академия. След като режимът пада, той основава, като някои негови колеги от полицията и общността на тайните служби, охранителна фирма. Който дойде на сцената през мътния период на 90-те години, можеше да бъде или престъпник или политик - или и двете заедно.

През 2001 г. бившият цар Симеон, вече станал министър-председател, реализира всички детски мечти в политиката и го направи полицейски началник. Борисов използва облика си на защитник на обезправените и тръгна срещу корупцията. Той позволи да бъдат спирани лъскави джипове, а собствениците им да бъдат питани откъде имат пари за колите си. В същото време големите мафиотски шефове живееха необезпокоявани. Гологлавият популярен полицейски шеф показа проницателност и през 2005 г. се кандидатира за кмет на София. Тази служба, която по времето на компартията беше без значение, се превърна в откритие след идването на 2000 г. Навсякъде по Балканите кметовете на столиците се преобразяваха в напористия Руди Джулиани от Ню Йорк и така надбягваха неуважаваните политици. Всъщност, чрез една новосъздадена "дясна" партия, на Борисов му се удаде да стане министър-председател. Победата на избори беше начинът, по който той да отмъсти за убития от комунистите свой дядо, каза той след триумфа си. В действителност става дума за неговия прадядо, както после се установи, и не са били комунистите, а обикновени престъпници.

За 4 г. като премиер Борисов не донесе никакви изненади. От политическа гледна точка той поддържаше строги мерки за икономии, а обещаното възстановяване не се състоя. Неговата партия, както и всички други, беше обградена от мрежа съмнителни фирми. Нито един сериозен член на политико-криминалните среди на България не беше изправен пред съда. Когато стана известно, че е забранил на шефа на митниците да извършва разследване срещу близка до партията пивоварна, Борисов призна скандала - последствие, което конкурентите му при подобни случаи никога не са правили.

Неговото очарование го спаси. Сега ще успее ли да спаси България от правителство на малцинството? Това може ли да стане? Ако да, то ще е само заради неговото очарование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай